Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige bedreigt inzet casemanager dementie

Alzheimer Nederland zegt steeds meer signalen te ontvangen dat de wachtlijsten voor casemanagement dementie toenemen. In sommige regio's is het casemanagement nu anders georganiseerd, waardoor steeds meer mantelzorgers niet-gespecialiseerde wijkverpleegkundigen toegewezen krijgen in plaats van een casemanager dementie.
ANP-1000_33566936.jpg
Foto: ANP

Steeds meer zorgaanbieders zetten nu wijkverpleegkundigen in om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen, met als resultaat dat in diverse regio’s casemanagers dementie worden ontslagen, aldus Alzheimer Nederland. Van de wijkverpleegkundigen zelf horen zij terug dat zij dit specialistische werk er onmogelijk bij kunnen doen. Sommige cliënten moeten het helemaal zonder ondersteuning doen. Onverantwoord, vindt Alzheimer Nederland. ‘Het wachten is op crisissituaties en vervroegde opnames in het verpleeghuis.’

Cursus van een halve dag
Een anonieme mantelzorger op de website van Alzheime Nederland geeft aan het onbegrijpelijk te vinden dat men aan de ene kant wil dat mensen met dementie langer thuis blijven wonen, maar vervolgens de ondersteuning voor de mantelzorgers weghaalt. ‘Een schat aan ervaring met dementie wordt zo door een putje weggespoeld. Daarvoor in de plaats wordt het bij de huisarts neergelegd of bij een wijkverpleegster die een cursus krijgt van een halve dag over dementie.’

Onderdeel wijkverpleging 
Casemanagement dementie valt sinds 1 januari 2015 onder de zorgverzekeringswet, en wel onder de wijkverpleging. Het is daarmee een verzekerd recht. Iedereen met de diagnose dementie kan een beroep doen op deze gespecialiseerde functionaris vanuit de basisverzekering. Deze functionarissen zijn veelal wijkverpleegkundigen. Zij dienen echter wel een aanvullende opleiding op het gebied van dementie te hebben en het vaste onafhankelijke aanspreekpunt te zijn. Maar casemanagement dementie dreigt nu binnen de wijkverpleging verloren te gaan. Alzheimer Nederland  pleit dan ook hernieuwd voor een aparte aanspraak casemanagement dementie in de zorgverzekering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.