Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wijkverpleegkundige coöperatie voor onafhankelijke zorg

Twee zorginstellingen willen een coöperatie met wijkverpleegkundigen oprichten.
Plan voor coöperatie wijkverpleegkundigen

Wijkverpleegkundigen moeten straks als spil in de wijkteams onafhankelijk van de grote zorginstellingen kunnen werken, zo vinden de zorgverzekeraars. Zorginstellingen Florence en Fundis hebben daarom een plan ingediend voor een coöperatie voor de wijkverpleging. Wijkverpleegkundigen en zorginstellingen kunnen lid worden van deze coöperatieve vereniging.

Sociale wijkteams

Via de voorgenomen coöperatie gaan wijkverpleegkundigen zorg verlenen die valt binnen het zo genoemde ´eerste segment´. Dit zijn taken gericht op mensen in de wijk die nog geen verpleging en verzorging hebben, denk aan signaleren van mogelijke zorgvragen en deelname aan de sociale wijkteams. De wijkverpleegkundige beoordeelt hierbij wat er aan de hand is en verwijst zo nodig door naar zorg die onder de zorgverzekeringswet valt of naar welzijn. Zorgverzekeraars zijn ervoor beducht dat wijkverpleegkundigen in dienst van een zorginstelling, bij voorkeur naar hun eigen instelling zullen verwijzen. Zorginstellingen Florence en Fundis willen dit ondervangen met een onafhankelijke coöperatie voor deze wijkverpleegkundige zorg.

Lid en werknemer

‘We proberen een oplossing te vinden voor verpleegkundigen, die lid en worden van de coöperatie en tevens werknemer zullen zijn binnen het bedrijf van de coöperatie’, zo vertelt Ben van Gent, bestuurder van Florence.  Als lid gaan zij onderdeel uitmaken van verenigingsstructuur van de coöperatie. Hiermee krijgen de wijkverpleegkundigen directe invloed op de inhoud van de zorg en op de samenstelling van de zorgteams waarmee zij werken.

Zelfsturende teams

Van Gent geeft aan dat er op dit moment nog wordt onderzocht wie van de leden waarover zal gaan. Duidelijk is al wel dat de verpleegkundigen zullen gaan over de beroepsinhoud en de noodzakelijke ondersteuning daarvoor. Zij zullen zelfsturende teams vormen per regio of gemeente. De bedrijfsvoering wordt uitgevoerd door Florence en Fundis.

Wijkverpleegkundigen die lid willen worden, kunnen meedingen naar een plek in de coöperatie. Er wordt op dit moment nog nagedacht over de toetreding. ‘Het idee is nu om een kwartiermaker per regio aan te stellen, die vervolgens het team samenstelt’, aldus Van Gent. Duidelijk is al wel dat het zal gaan om verpleegkundigen niveau-5 met een maatschappelijke aantekening, zoals zorgverzekeraars op dit moment eisen en zoals beroepsvereniging V&VN aanbeveelt in haar normenkader voor het indiceren en organiseren van de thuisverpleging en -verzorging.

 

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Een coöperatie heeft de wijkverpleegkundige in dienst. Dit is dan een verkapt dienstverband en riekt nog naar bemiddeling. Oplossing: de Zorgverzekeraar moet aan tafel met de wijkverpleegkundige die geheel zelfstandig is. Als je in loondienst bent bent je altijd ‘afhankelijk’ en is met verplicht naar de instelling om indicaties weer binnen de eigen organisatie te houden! Dit is geen gemakkelijk klus! Maar Zorgverzekeraars moeten aan tafel met de doelgroep!

 3. sorry, maar met indiceren kun je mi geen hele dag vullen. Want er zijn geen 4/5 nieuwe cliënten PER DAG waar een intake gedaan moet worden. Hoe gaan deze wijkverpleegkundigen verder hun werktijd vullen? Achter allerlei voordeuren preventie-bezoek doen en zorgaanvragen opzoeken??
  Hoe groot moet hun werkgebied, hun ‘wijk’ dan wel niet zijn.
  Een wijkverpleegkundige moet toch ook verpleegtechnisch actief blijven anders blijft hij/zij niet ‘BIGregister’-bekwaam.
  Bovendien: het is de cliënt die kiest bij welke zorgaanbieder de zorg wordt aangevraagd!
  Dus als een nieuwe zorgvrager Fundis belt dan zal die coöperatie-wv’er waarschijnlijk wel het 1e huisbezoek doen: maar de zorg gaat dan toch echt naar Fundis. Of mag een thuiszorgteam dan ook zelf met hun eigen wijkverpleegkundige de zorg opstarten en bij de ZV vd cliënt aanmelden??

 4. Heel interessant. Ben benieuwd naar de verdere uitwerking.
  Namelijk hoe wordt de valkuil: verwijzen naar de eigen zorginstelling uitgewerkt. Ben je als verpleegkundige echt uitsluitend in dienst van deze cooperatie en ‘mag’ je verwijzen naar elke (zorg)instelling die nodig is in de clientsituatie?. Welke verplichtingen/loyaliteit blijven er bestaan met Fundus en Florence.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.