Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wijkverpleegkundige doet steeds vaker huishoudelijk werk

Wijkverpleegkundigen doen steeds vaker huishoudelijke klusjes bij cliënten thuis, naast hun verpleegkundige taken. Dat blijkt uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum en thuiszorgorganisatie Amstelring. Door dit ‘verborgen vrijwilligerswerk’ blijft er minder tijd over voor verpleegkundige zorg.
1 clean-home-2-1413304.jpg

Sinds 2015 is huishoudelijke zorg overgeheveld van de AWBZ naar de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De regels om hulp te krijgen zijn sindsdien aangescherpt. De overheid had met de wet voor ogen dat mantelzorgers, buren en vrijwilligers hulp konden bieden maar dat blijkt in de praktijk niet haalbaar.  

Maximaal belast
‘In theorie is dat mooi, maar in de praktijk zien we dat mensen die netwerken niet hebben’, zegt Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit van het VUmc op de site van NOS. Bovendien zijn mantelzorgers vaak al maximaal belast. “Er wordt al heel veel gezorgd door familie. Door te bezuinigingen op professionele hulp, komt er nog meer terecht bij mantelzorgers.”

Dagelijkse huishouden
Wijkverpleegkundige Sigrid Wulfsen loopt hier ook tegenaan. ‘Het gaat vooral om de dagelijkse terugkerende huishoudelijke taken, zoals een afwasje doen of vuilnis langs de weg zetten’, vertelt ze in NOS Nieuwsuur. ‘Als ergens een afwas van een paar dagen staat, laat je het ook niet staan. Want niemand anders doet het, het netwerk is er gewoon meestal niet.’

 Een groot deel van de wijkverpleegkundigen speelt weleens met de gedachte de zorg te verlaten. Lees meer >>

Geen tijd
Door de toename van huishoudelijk werk, komt de verpleegkundige zorg in de verdrukking. Wulfsen beaamt dat. ‘Mensen die echt zorg nodig hebben, kunnen we nu niet helpen.’ Abma beaamt dat. ‘Het is mooi dat wijkverpleegkundigen kijken naar de gehele zorgsituatie bij een cliënt. Maar dat betekent tegelijkertijd dat ze die tijd niet kunnen besteden aan iemand anders.’  

Buren
Uit het rapport Zelfredzaam, dankzij de zorg! blijkt dat cliënten liever geen contact hebben met hun buren achter de voordeur, tenzij ze elkaar lang kennen en bevriend zijn. De onderzoekers adviseren wijkverpleegkundigen het ‘verborgen vrijwilligerswerk’ bespreekbaar te maken en contact te zoeken met vrijwilligersorganisaties. 

Wat zijn de actuele ontwikkelingen op het gebied van wijkverpleging en de gevolgen daarvan? Hoe gaan we ermee om en wat staat ons nog meer te wachten in 2016 en 2017? Bezoek de Grote Thuiszorgdag 2016. Lees meer >>

4 REACTIES

 1. Hoor van vriendin die als verpleegkundige niveau 5 die bij buurtzorg werkt geregeld deze verhalen., huishoudelijke klusjes, boodschappen meenemen, kleding kopen , begeleiden naar ziekenhuis.
  Zij hebben veel oudere clienten vaak alleenstaand met dementie met weinig of geen familie.
  Wie zorgt voor hen, juist de thuiszorg, deze komen vaak als enige over de vloer.
  Als verpleegkundige zou ik dit alles eens noteren en bij Dhr Blok van buurtzorg neerleggen, misschien dat hij op hoger niveau hier iets mee kan doen.
  Want dat de verzorgende in de wijk alles op gaat lossen, deels onbetaald lijkt mij niet de bedoeling.
  Bij de gemeentes blijft er geld voor de zorg bedoeld op de plank liggen

 2. Lees alle reacties
 3. Het steeds wijzen op (verborgen) vrijwilligers lijkt mooi, maar..
  is dit geen broodroof?
  Er zitten best veel huishoudelijke hulpen thuis met of zonder uitkering en die en andere vrijwilligsters zouden dit werk dan weer onbetaald moeten doen?????

 4. Ik heb ook de indruk dat het verpleegkundigen in de wijk/ verzorgenden betreft. Van wijkverpleegkundigen verwacht ik dat zij het probleem bij de oorzaak gaan oplossen en niet zelf gaan poetsen. Dwz. naar de gemeente om via de WMO hulp in te roepen, deze wet is er voor bedoeld. Indien er geen netwerk is of onvoldoende, dan moet de gemeente hier voor een passende oplossing zorgen, niet de thuiszorg (wijk)verleegkundige/ verzorgende. Wrang om te horen dat gemeenten bakken met geld overhouden, terwijl mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dus: klop aan bij de gemeente!

 5. het valt mij op dat er in veel artikelen wordt gesproken over 'de wijkverpleegkundige' terwijl het volgens mij over verpleegkundigen in de wijk gaat. In het kader van alle niveau differentiatie lijkt me dit toch een verschil. Misschien heb ik het mis, maar bijvoorbeeld in het artikel over 'de wijkverpleegkundige doet steeds vaker huishoudelijke klusjes'…ik denk dat hier de verpleegkundige in de wijk, de wijkzieken verzorgende en de verzorgende wordt bedoelt. Jammer genoeg komt de wijkverpleegkundige steeds minder voor zorg bij de cliënten omdat er andere taken zijn die zij/hij moet doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.