Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige geeft oudere veilig gevoel

Veel ouderen ervaren een versterking van hun zelfredzaamheid en voelen zich veilig, omdat ze terug kunnen vallen op de wijkverpleegkundige.
Wijkverpleegkundige geeft oudere veilig gevoel

Dat is één van de uitkomsten van de proeftuinen ‘Versterken van verpleging thuis’. In het rapport staan de resultaten van elf proeftuinen van het samenwerkingsproject van V&VN en de NPCF. De aanpak in de proeftuinen geeft antwoord op de vraag hoe de wijkverpleegkundige en haar team ruimte kunnen krijgen voor de zorg aan kwetsbare ouderen. De wijkverpleegkundige is daarin schakel tussen verpleging, verzorging en welzijn.

Meer uitdaging voor wijkverpleegkundige
Uit het rapport blijkt verder dat de wijkverpleegkundigen hun werk uitdagender vinden omdat ze meer ruimte ervaren om hun professie uit te voeren. Ondanks het feit dat de wijkverpleegkundigen zelf de zorg bepaalden, bleven ze binnen de financiële kaders. De beschikbaarheid en de toegankelijkheid van wijkverpleging nam toe.

Proeftuinen
Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN is blij met de uitkomsten: ‘De proeftuinen hebben zo’n geweldig resultaat voor cliënten en wijkverpleegkundigen opgeleverd. Doordat de wijkverpleegkundigen de indicatie naast zich mochten neerleggen en in overleg met de cliënt konden bespreken welke ondersteuning nodig was, konden zij ook betere afspraken maken over hun beschikbaarheid voor cliënten. Wij hebben de staatssecretaris aangegeven dat zij met een Basisvoorziening Wijkverpleging, moet komen, zodat in heel Nederland gewerkt kan worden zoals in de proeftuinen. De beschikbaarheidsfunctie kan daar onderdeel van uitmaken.’ Wilna Wind, directeur NPCF: ‘Kwetsbare ouderen hebben betere zorg gekregen, hebben veiliger gevoel en kunnen langer thuis blijven. Daar gaat het om.’

Bekijk het volledige rapport op de website van V&VN.

Door: redactie Nursing
Beeld: ANP / Roos Koole

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.