Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Generalisten nodig voor wijkverpleging’

Anna-Marie Valkema werkt bij Cordaan als wijkverpleegkundige in een wijk met veel sociale problemen. Zij deed afgelopen vrijdag mee met het Zorgberoependebat. Hiermee laat zij een verpleegkundige stem horen bij een belangrijke zoektocht naar hoe de beroepen en opleidingen in de zorg eruit moeten zien in de toekomst. In het kort haar belangrijkste indrukken.
wijkverpleegkundige is een hbo-opgeleide generalist
Foto: ANP

Het Zorgberoependebat werd gehouden als onderdeel van het werk van de Adviescommissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen, onder leiding van voormalig V&VN voorzitter Marian Kaljouw. De commissie adviseert de minister van VWS over het vernieuwen en verbeteren van beroepen en opleidingen in de zorg, zodat toekomstige zorgverleners goed uitgerust zijn voor de te verwachten zorgvraag.

Hoe is het zo gekomen dat je werd gevraagd voor het Zorgberoependebat op vrijdag 13 december?

Marian Kaljouw liep een dag met mij mee in de wijk, toen ze mij vroeg. Er zat namelijk verder niemand van de eerste lijn in de groep, voor de rest waren het voornamelijk beleidsmakers.

Wat is het belangrijkste dat je is bijgebleven van het Zorgberoependebat?

Dat het voornamelijk gaat om een andere manier van denken, vanuit het functioneren en de mogelijkheden van de mens. Ik vind het zelf fijn om zo te werken en ik merk om me heen dat collega’s die slag ook wel maken. Wat ik zeer positief vind is dat je merkte dat beleidsmedewerkers en professionals samen willen zorgen voor die omslag.

Hoe zie je zelf de toekomst van het beroep van wijkverpleegkundige?

Ik zie een wijkverpleegkundige die de wijk kent, laagdrempelig en toegankelijk is voor de mensen in de wijk. Ze is de schakel tussen de medici en de welzijnskant, ze kent beide. Een generalist dus die mensen adviseert en ondersteunt bij het zo lang mogelijk veilig thuis wonen. Ze stelt samen met de patiënt vast wat zijn hulpvraag is en wat deze onder kwaliteit van leven verstaat.

Welke opleiding heeft een wijkverpleegkundige nodig: mbo of hbo?

 

 

Een wijkverpleegkundige moet breed kunnen kijken en er zullen ook wijkverpleegkundigen nodig zijn die overstijgend kunnen meedenken. Denk aan opbouwen van een netwerk, gezondheidsproblematiek in de wijk signaleren, etcetera. Er zijn zeker ook MBO-verpleegkundigen die deze kwaliteiten bezitten, van nature of na vele jaren werkervaring. Op dit moment bestaat er echter naar mijn mening een gat in het opleidingsniveau. Gezien de toekomst zal het opleidingsprofiel uitgebreid moeten worden, gericht op het breed kijken naar een cliënt en de wijk waarin de verpleegkundige werkzaam is. Ik heb de Hogeschool van Amsterdam geadviseerd over een nieuw competentieprofiel voor de wijkverpleegkundige. Het duurt echter nog 4 jaar voordat de eerste studenten afstuderen die dit profiel hebben gevolgd. Daarom is het belangrijk dat er nu al aandacht is bij de hogescholen voor het wijkverpleegkundige beroep en de ontwikkelingen, dus meer aantrekken van verpleegkundestudenten in de wijk.

 

Zie ook interview met Marian Kaljouw :‘Er zijn te veel zorgberoepen’

Staatssecretaris van Rijn over de wijkverpleegkundige van de toekomst: ‘Wijkverpleegkundige wordt verbindende factor’


Informatie over Adviescommissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen: www.cvz.nl/beroepen+en+opleidingen/commissie

een wijkverpleegkundige breed moet kunnen kijken en in een wijk zullen er ook wijkverpleegkundige nodig zijn die overstijgend kunnen meedenken. Denk aan opbouwen van een netwerk, gezondheidsproblematiek in de wijk signaleren, etc.

Er zijn ook MBO verpleegkundigen die deze kwaliteiten bezitten ( natuurlijk of na vele jaren werkervaring). Echter bestaat er op dit moment naar mijn mening een gat in het opleidingsniveau. OOk de MBO verpleegkundige is een onderdeel in het wijkverpleegkundige team en ook gezien de toekomst zal het opleidingsprofiel uitbreid moeten worden, gericht op het breed kijken naar een client en de wijk waarin de verpleegkundige werkzaam is.

Het competentieprofiel van de wijkverpleegkundige gaat niet pas over 5 jaar in. Die gaat het volgende jaar al in maar pas over 4 jaar zullen de eerste wijkverpleegkundige afstuderen volgens dit nieuwe profiel.

Daarom is het belangrijk dat er nu al aandacht is bij de hogescholen betreft het wijkverpleegkundige beroep en de ontwikkelingen ( dus meer aantrekken van verpleegkunde studenten in de wijk). HvA is erg enthousiast hierover en hier werken we dan ook samen aan. Ik denk o.a. mee in een minor voor studenten die studenten inzicht geeft betreft de zorgcomplexiteit in de wijk en de brede blik die hierbij komt kijken.

3 REACTIES

 1. Als werkervaren ‘oudere’ was ik vroeger ook een jongere met de toekomst in handen. Ik en mijn collega’s hebben dat traject al doorlopen, kennen de in en outs en alle valkuilen, weten welke kneepjes nieuw of oud in een ander jasje zijn, en hebben in de tussentijd heel veel deskundigheid verworven.
  Het is al vele jaren bekend, HBO mist de aansluiting met de praktijk. Kerntaak is zorgverlening, en dat doe je vooral met je handen

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Lindemans,
  Je hebt inderdaad het recht om te zeggen dat dit niet alleen aan HBO verpleegkundigen is besteedt, maar ook aan MBO verpleegkundigen.
  Alleen wat je als laatste benoemd, ‘Ik heb liever een MBO-er met veel ervaring naast me dan een HBO-er die alles nog moet leren toepassen’, vind ik over het algemeen heel kort door de bocht beschreven.
  Je beschrijft nu , naar mij mening, simpelweg dat een HBO-er geen kennis van verzorgen/verplegen in de praktijk heeft en daarnaast verwacht je een MBO-er ‘met veel werkervaring’.
  Is werkervaring dan het enige wat een verpleegkundige zich tot een verpleegkundige maakt?
  absoluut niet!! Deskundigheidsbevordering is daarbij ook groot van belang en ik vermoed dat HBO verpleegkundige zich daar meer mee bemoeien dan MBO verpleegkundigen. en waar het op neer komt is dat jij de wijkverpleegkundige als een ouder iemand met werkervaring ziet en niet iemand die is afgestudeerd of iets dergelijks. Niet heel eerlijk gedacht,
  Kijk eens in kansen. Een afwisseling van iemand met werkervaring, maar ook iemand die aan deskundigheidsbevordering doet, zoekt naar nieuwe kneepjes in het vak en niet bij het oude blijft hangen zou perfect zijn.
  De jeugd blijft de toekomst hebben. En het allerbeste is dat jeugdigheid en werkervaring zich delen met elkaar……

 4. De kennis van een MBO verpleegkundige met een lange tijd v. ervaring overstijgt het gehalte van de HBO verpleegkundige, die helaas ook echt vaak niet coachen kan, zelf begeleid moet worden in de eerste jaren en in ervaring vaak tekort schiet. Hoe komen we toch aan het idee dat de HBO verpleegkundigen dat allemaal direct kunnen? Mogen ze zich ook nog bekwamen in het beroep of moeten ze het allemaal vanaf dag 1 na het behalen van het diploma- met niet meer dan en een aantal stages- allemaal kunnen? Mijn vriendin heeft haar bachelor en komt nu na een jaar pas goed op haar plek.Is ze dom? Nou ik denk het niet.Ze is cum laude geslaagd. Zelfs plannen is nog vaak een probleem om over goede rapportage, taalvaardigheid en rekenen maar te zwijgen.Ik heb dus liever een MBO-er met veel ervaring naast me dan een HBO-er die alles nog moet leren toepassen.En dat is zéker in de wijkverpleging een probleem als dat niet echt lukt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.