Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wijkverpleegkundige maakt het verschil’

De kwaliteit van de dienstverlening is bij consultatiebureaus sterk afhankelijk van de wijkverpleegkundige.
'Wijkverpleegkundige maakt het verschil'

Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Uit onderzoek onder zowel ouders als kinderen blijkt dat zij de wijkverpleegkundige het belangrijkst vinden voor de kwaliteit van de zorg op het consultatiebureau. Belangrijker dan de arts, assistenten of de accommodatie. De respondenten waren minder positief over de doorverwijzing en samenwerking met andere zorgverleners.

Samenwerking met andere zorgverleners
NIVEL-afdelingshoofd Jany Rademakers: ‘De jeugdgezondheidszorg heeft vooral een preventieve functie. Zolang het goed gaat en het kind gezond is, ben je er prima op je plek. Maar als er echt iets aan de hand is, worden kinderen niet altijd goed doorverwezen. Dan blijken adviezen nog al eens tegenstrijdig of loopt de samenwerking tussen consultatiebureau en andere zorgverleners niet soepel. Bij het consultatiebureau werd één op de vier kinderen doorverwezen.’

Betere kwaliteit zorg
Een derde (31,8%) van de ouders van die kinderen was ontevreden over de verwijzing. Mensen vinden een goede doorverwijzing en samenwerking belangrijk, maar hebben er ook slechte ervaringen mee. ‘Hier valt kwaliteitswinst te behalen,’ aldus het Nivel.

Het Nivel ontwikkelde de vragenlijst met subsidie van het ministerie van VWS en ZonMw.

NIVEL
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.