Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige moet hbo-er zijn

MAARSSEN - Jeugd-, transfer-, praktijk- en wijkverpleegkundigen worden steeds vaker vervangen door lager opgeleiden. Dat gebeurt vaak bij thuiszorgorganisaties en vooral bij patiënten die de indicatie 'persoonlijke verzorging' krijgen. De Landelijke Vereniging Wijkverpleegkundigen (LVW) is daar tegen. 


Volgens Mariska de Bont van de LVW denkt men bij thuisorganisaties vaak dat het niet uitmaakt of een ‘echte’ wijkverpleegkundige of een lager opgeleid persoon wordt ingezet.
‘Maar vaak maakt dat wel degelijk verschil. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt palliatieve zorg nodig heeft. Daarbij moet de totale zorg goed op elkaar worden afgestemd en dat wordt nogal eens onderschat.’

Curriculum
De LVW vindt ook dat het curriculum van de hbo-v opleidingen steeds meer wordt beïnvloed door de Universitaire Medische Centra, waardoor de aandacht voor de eerstelijns zorg dreigt af te nemen. De nieuw ontwikkelde differentiatie MGZ (Maatschappelijke Gezondheidszorg) binnen de hbo-opleidingen wordt door de LVW daarom ook toegejuicht. ‘Het is alleen jammer dat nog te weinig verpleegkundigen voor deze uitstroomvariant kiezen’, aldus De Bont.

Verantwoorde zorg
Ook het project ‘Verantwoorde zorg’ dat door de thuiszorgorganisaties is ingezet (zie elders in deze nieuwsbrief) kan op steun van de LVW rekenen. ‘Maar om het waar te kunnen maken moet de uitvoering dus wel in goede handen zijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.