Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Wijkverpleegkundige moet meer verdienen’

De wijkverpleegkundige wordt verantwoordelijk voor het verpleegproces van begin tot eind. Het zou best terecht zijn als wijkverpleegkundigen in hun nieuwe rol ook meer salaris verdienen. Dat zegt lector Wijkzorg Henk Rosendal in Nursing december.
‘Wijkverpleegkundige moet meer verdienen’
Foto: Arno Massee

‘Er wordt behoorlijk wat van wijkverpleegkundigen gevraagd, ik zou het terecht vinden als wijkverpleegkundigen meer salaris gaan verdienen’, zegt lector Wijkzorg Henk Rosendal in Nursing december. ‘Nu is daar nog geen landelijk beleid voor en er is ook geen eenduidigheid. De ene organisatie maakt qua salaris wel onderscheid tussen de wijkverpleegkundige en de verpleegkundige in de wijk, de andere nog niet.’

2015 is overgangsjaar

Niet alleen qua salaris voor de wijkverpleegkundigen heerst onduidelijkheid, merkt Rosendaal. ‘2015 is een overgangsjaar, dus voor iedereen is het zoeken. Hoe gaan we om met de nieuwe aanspraak in de Zorgverzekeringswet? En met budgetten? De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) komt pas begin volgend jaar met een advies voor de technische verdeling van de budgetten binnen S1 en S2, dus dan pas is meer duidelijk over de gemaakte en te maken keuzes, van bijvoorbeeld zorgverzekeraars’, zegt Rosendal.  ‘Ook over classificatiesystemen die je kunt gebruiken bij de indicatie is veel discussie: Nanda, Omaha of een ander model. Het zijn allemaal zaken vorm moeten krijgen in het overgangsjaar.’

Meer lezen

In Nursing december staat een uitgebreid artikel over de nieuwe rol van de wijkverpleegkundige. Verschillende verpleegkundigen vertellen hoe zij tegen hun nieuwe taken aankijken. Bekijk de inhoud van Nursing december >>>

Laat je horen

Een overgangsjaar betekent volgens Rosendal niet dat verpleegkundigen moeten afwachten, het is juist het moment om je te laten horen. ‘Meld je bij je leidinggevende of de Raad van Bestuur, meng je in de discussie. Laat weten met welk classificatiemodel jij prettig werkt, tegen welke vraagstukken je aanloopt. Wijkverpleegkundigen moeten zelf het voortouw nemen, het gaat om hun vak.’

3 REACTIES

  1. De nieuwe ontwikkelingen zijn ondanks alles ook een grote kans voor wijkverpleegkundigen: nu moeten zij investeren en positie innemen. Dat kost energie en tijd, maar zal uiteindelijk meer erkenning en daarmee hopelijk ook waardering opleveren!
    Wijkverpleegkundigen doen vaak veel meer dan zij rapporteren, zij verkopen hun waar te goedkoop! Voorbeeld: zwachtelen bij oedeem (maar natuurlijk wordt er ook huidinspectie gedaan, krijgt de client voorlichting over leefstijl, wordt gekeken naar risico op complicaties, etc.)

  2. Lees alle reacties
  3. Henk, helemaal mee eens! Betaald worden naar verantwoordelijkheid. En wat gedacht aan: gevarengeld! Ik moet wel de wijk in en vertel ik bij de Indicatiestelling iets wat niet naar tevredenheid is bij client en familie? Als ik een mes in mijn rug krijg nou dan ben ik bang dat de Zorgverzekeraars echt niet bij je op ziekenbezoek komen en mag ik (een hopelijk niet) aanspraak dien op mijn arbeidsongeschiktheids verzekering! Wie staat in voir mijn veiligheid?? Jij?

  4. Henk, helemaal mee eens! Betaald worden naar verantwoordelijkheid. En wat gedacht aan: gevarengeld! Ik moet wel de wijk in en vertel ik bij de Indicatiestelling iets wat niet naar tevredenheid is bij client en familie? Als ik een mes in mijn rug krijg nou dan ben ik bang dat de Zorgverzekeraars echt niet bij je op ziekenbezoek komen en mag ik (een hopelijk niet) aanspraak dien op mijn arbeidsongeschiktheids verzekering! Wie staat in voir mijn veiligheid?? Jij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.