Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Wijkverpleegkundige roept op tot ‘demonstaaksie’

Wijkverpleegkundige Irene Hadjidakis roept alle zorgverleners op een petitie te tekenen tegen de gevolgen van marktwerking in de zorg. Uiteindelijk wil zij de petitie aanbieden in Den Haag - sámen met patiënten.
Wijkverpleegkundige roept op tot ‘demonstaaksie’

Irene en haar collega’s waren heftig gefrustreerd na het faillissement van thuiszorginstelling Meavita in Den Haag, waar zij werkten. Als reactie daarop lanceerden zij de website zorgcrisis.info en doen zij nu een oproep aan verpleegkundigen en verzorgenden hun petitie tegen de schrijnende gevolgen van marktwerking in de zorg te tekenen.

Actie
Vervolgens wil de het team van Irene gezamenlijk naar Den Haag voor een zogenaamde ‘demonstaaksie’: een actie waarbij zorgverleners sámen met patiënten demonstreren. Irene: ‘Daar willen we onze petitie aanbieden. Een petitie die met klem vraagt om een parlementaire enquête naar de gevolgen van marktwerking in de zorg.’

Veldhospitaals
De ‘demonstaaksie’ is een door Irene bedacht alternatief voor een staking. ‘Wij willen onze cliënten natuurlijk niet in de steek laten. Sterker nog: dat kúnnen we niet. Daarom nemen we ze mee.’ Verschillende cliënten hebben al aan het ‘zorgcrisisteam’ laten weten mee te willen werken. Irene: ‘Voor de nodige dagelijkse zorg willen we proberen in samenwerking met het Rode Kruis EHBO tenten of veldhospitaals te realiseren. Dan kunnen we de cliënten gewoon helpen met katheters, AP’s tracheostomata, toiletgang et cetera. Het vergt inderdaad wat organisatie, maar dat zijn we inmiddels wel gewend!’

Creatief
Benieuwd naar verdere creatieve plannen van Irene of wil je meteen de petitie tekenen? Laat je informeren op www.zorgcrisis.info.

Door: redactie Nursing

6 REACTIES

  1. Heel verstandig om eens naar het kostenplaatje van de zorgorganistaies te kijken. Dure gebouwen en managers kunnen meteen weg. De professionals moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
    Heb je weleens gezien wat de marktwerking doet, b.v in de bouw. Hoe meer geld, hoe groter en luxer woning. Wat er overblijft krijgt via woningbouwcorperetie een eenvoudige woning met een klein keukenblokje. Wil je dat ook in de zorg?

  2. Lees alle reacties
  3. misschien moet er eerst binnen een organisatie eens beter gekeken worden naar alle handen die niet aan het bed staan maar die wel betaald moeten worden!
    maak de manger maar overbodig!
    marktwerking is juist een heel goed en mooi princiepe zo heeft de client rrn vrije keuze in plaats van op geslokt te worden in een grote organisatie!

  4. Erg goed dat we wat tegen de marktwerking willen doen. Samen actie voeren zal tonen dat zorgvrager en zorgverlener op één lijn zitten. Hoe meer poppenkast hoe beter. Voor de zorgvragers een leuk uitje en wij zullen er ongeloofelijk veel energie uit putten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.