Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkverpleegkundige terug in achterstandswijk

Het ministerie van VWS stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor de terugkeer van de wijkverpleegkundige in achterstandswijken. Het gaat om zowel eerstelijns-, AWBZ- als palliatieve zorg, gefinancierd uit de WMO, AWBZ en Zorgverzekeringswet.
Wijkverpleegkundige terug in achterstandswijk

 

V&VN werkt samen met VWS en veldpartijen aan een uitwerking. Uitgangspunt is dat de patiënt weer centraal komt te staan en geen hinder ervaart van het feit dat zorg op verschillende manieren gefinancierd wordt.

Inperking AWBZ
De taken van wijkverpleegkundigen zijn sinds de bezuinigingen in thuiszorginstellingen en inperking van AWBZ-aanspraken uitgehold of verdwenen. Sommige wijkverpleegkundigen zijn om die reden uit de zorg gestapt of hebben gekozen om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Eerstelijnsverpleegkundigen
Beroepsorganisaties V&VN en V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen willen de terugkeer van de wijkverpleegkundige in ‘prachtwijken’ realiseren met een totaalpakket van preventieve, curatieve en coördinerende taken. De wijkverpleegkundige gaat weer optreden als zelfstandige professional naast andere eerstelijnsprofessionals zoals de huisarts en apotheker. De kwaliteit en continuïteit van de eerstelijnszorg moet daardoor verbeteren.

Transferverpleegkundigen
V&VN werkt samen met ActiZ (branchevereniging van zorginstellingen), de LVG (Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijn), de NPCF (patiënten- en consumentenorganisaties), de LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging) en andere veldpartijen. Voor 1 januari 2009 schrijven de partijen een advies voor het ministerie van VWS. Daarin zal ook een ander voorstel worden opgenomen: transferverpleegkundigen in alle ziekenhuizen, zodat de overgang van ziekenhuis naar thuiszorg voor de zorgvrager goed geregeld wordt.

Door: redactie Nursing

 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.