Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wijkverpleegkundige vooral nodig in achterstandswijk

De sociaal-economische status van een wijk voorspelt hoeveel fte aan verpleegkundigen er nodig is voor niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige zorg. In achterstandswijken zijn wijkverpleegkundigen het hardst nodig.
Wijkverpleegkundige vooral nodig in achterstandswijk
Foto: ANPfoto

Dat blijkt uit een onderzoek van het NIVEL. In de gemeente Den Haag bestudeerden de onderzoekers welke sociaal demografische factoren het benodigde aantal wijkverpleegkundigen kunnen voorspellen. Opleidingsniveau, beroepsstatus en hoogte van het inkomen – ook wel de sociaal-economische status van de wijk – waren verreweg de belangrijkste voorspellers. Heel verrassend is dit resultaat niet, stellen de onderzoekers. ‘Wijkverpleegkundigen worden vooraf veelal ingezet in achterstandsgebieden waar bewoners te maken hebben met sociaal- economische- en gezondheidsachterstand’, schrijven zij.

Normenkader wijkverpleegkundige

Beroepsvereniging V&VN heeft een document gemaakt waarin wordt uitgelegd aan welke eisen de verpleegkundige indicatiestelling in de wijk moet voldoen. Lees meer >>>

Hoeveel verpleegkundigen per wijk?

De onderzoekers berekenden ook hoeveel fte je dan per wijk nodig hebt: 2,5 fte per 10.000 inwoners in lage statuswijken, 1,4 fte in wijken per 10.000 in wijken met een gemiddelde sociaal-economische status en 0,4 in wijken met een hoge sociaal-economische status. Dit is de verdeelsleutel voor Den Haag, die niet zonder meer in andere gemeenten is toe te passen, benadrukken de onderzoekers.

Meer lezen?

De benodigde capaciteit voor niet-geïndiceerde wijkverpleegkundige taken? Een wijkanalyse.  Lees het hele onderzoek >>>

Het onderzoek moet ondersteuning bieden bij de financiële verankering voor de nieuwe signalerende en coördinerende taak van de wijkverpleegkundige.

1 REACTIE

 1. Dat is natuurlijk niet nieuw.
  Wat ik mis in dit verhaal is de leeftijdsopbouw
  Achterstandswijken is natuurlijk een complex begrip.Gemeentelijke dumpvaten voor mensen met lage inkomens en studenten die met goedkope huur aardig gered zijn.
  Niet alleen de populatie maar ook de voorzieningen, de conditie van de huizen en de manier waarop met elkaar geleefd wordt.
  Dat wil niet zeggen dat alles perse misère is, integendeel..er wordt heel wat(meer) onderling opgelost dan in villawijken waar gewoon geld voldoende is om de hele dagelijkse zorg te laten overnemen door anderen..
  Dat wordt wel eens vergeten als verpleegkundigen het hebben over het zelfzorgmodel..Degene die alles voor hem/haar laat doen, zorgt goed voor zichzelf maar doet zelf niks.
  .
  En ongelijkheid en nadere invulling van het concept ‘gezondheid laten zich dan ook duidelijk gelden. Ongelijkheid vermedicaliseert zich
  Of de FTE formule juist is , laat ik in het midden..dat hangt sterk van van de individuele populatie..
  De getallen komen meestal omgekeerd tot stand..we hebben zoveel FTE en hoe gaan we dat dan verdelen..
  Getallen zijn één, maar de feitelijke kwalitatieve posities van cliënten en omstandigheden vormen de tweede inhoudelijke kant.
  Dat zijn echt verschillende grootheden!!
  E.e.a. sluit NOOIT aan. Zeker niet als er een doelstellingsadder van bezuinigingen onder ligt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.