Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige weer spil in de zorgverlening

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil dat de wijkverpleegkundige weer de spil wordt in de zorgverlening in buurten en wijken, in plaats van de 'grote thuiszorgkolossen'. Hoewel Bussemaker verwijst naar het stereotype beeld van de wijkverpleegkundige op de solex is het zeer de vraag of de wijkverpleegkundige in haar traditionele rol kan terugkeren.
20090115_solex

 

Lees hieronder het redactionele commentaar uit TvZ nr.1 2009:

 

Spannend

Collectie SPAARNESTAD PHOTO/W.L.Stuifbergen (l); Douwe Dijkstra (r)

 

Op 23 december 2008 stuurden staatssecretaris Bussemaker van VWS en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Van der Laan (de opvolger van Ella Vogelaar), een brief aan de Tweede Kamer waarin zij aangeven hoe zij uitvoering zullen geven aan de motie Hamer (PvdA) die bij de behandeling van de VWS-begroting werd aangenomen. Daarin werd besloten 250 extra wijkverpleegkundigen aan te stellen, te beginnen in de 40 aandachtswijken (voorheen Vogelaarwijken). Hiervoor werd 10 miljoen euro gereserveerd.

Het grootste deel van de gewenste 250 wijkverpleegkundigen gaat aan de slag in deze wijken. De bewindslieden, met kennelijk behoefte aan symbolen: ‘Hierdoor komt er zichtbaar meer wit in deze wijken’. Driekwart van de 10 miljoen euro wordt hieraan besteed. Het overige kwart is beschikbaar voor goede initiatieven buiten deze wijken.

De wijkverpleegkundigen zullen een signalerende en coördinerende functie gaan vervullen van waaruit zij mensen naar de juiste instanties (ook buiten de zorg)

toe kunnen leiden om problemen op te lossen of waar mogelijk te voorkomen. Hierbij moet aansluiting worden gevonden bij andere instanties zoals de woningcorporaties, welzijnswerk en de gemeente. Het gaat hierbij om kwetsbare mensen, zoals ouderen of gezinnen met meerdere problemen.

Belangrijke noties bij de uitvoering van de plannen zijn: ruimte voor de professional en vooral voor de relatie professional en individu, samenwerking over domeingrenzen heen en innovatie van zorg en zorgprocessen. Bussemaker en Van der Laan hebben de wijkverpleegkundige voor ogen als iemand met overzicht en frequent contact met de meest kwetsbaren in de buurt, een toegankelijk persoon en iemand die waar nodig ook mensen die moeilijk hulp vragen tot actie aanzet.

Duidelijk is dat deze wijkverpleegkundige nieuwe taken op zich zal moeten nemen. Naast de AWBZ-zorg of huisartsenzorg zullen dat ook ‘regie, coördinatie en verwijzing in preventie, zorg, wonen en welzijn op klantniveau’ zijn.

Staatssecretaris en minister willen deze beleidsuitgangspunten in programma’s uitgevoerd zien en zoeken daarvoor aansluiting bij een bestaand programma van ZonMw: ‘Preventiekracht in de Thuiszorg’. De uitvoering van de motie Hamer zal ondergebracht worden in een specifiek deelprogramma. Met de uitvoering daarvan kan in de tweede helft van 2009 gestart worden.

Tot zover de officiële versie.

De Telegraaf omschreef het zo: ‘Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil dat de wijkverpleegkundige weer de spil wordt in de zorgverlening in buurten en wijken, in plaats van de grote thuiszorgkolossen.’ De krant citeert de staatssecretaris: ‘Jarenlang kenden we de bijzondere traditie van de wijkverpleegkundige, die op haar solex rondreed. Ze was de oren en ogen van de buurt en kende iedereen. Wist dus of iemand hulp nodig had. Dat moet terugkomen in de zorg’. In deze opvatting kunnen wijkverpleegkundigen zelf zorg bieden maar ook indiceren

en zo bepalen welke zorg iemand nodig heeft en andere instanties inschakelen. Bussemaker wil, aldus De Telegraaf , de lokettencultuur van de grote thuiszorgbedrijven doorbreken.

De plannen van de beide bewindslieden lijken aan te sluiten bij de wensen van wijkverpleegkundigen om (weer) als professional te kunnen opereren. Maar wijkverpleegkundigen zouden zich wel af moeten vragen of de hen toebedachte rol niet, zoals de Engelsen zeggen: ‘more is than what they bargained for’. Worden zij niet ingezet als de witte joker om de door de politiek zelf veroorzaakte problemen (bureaucratie, marktwerking, financieringsschotten, indicaties die niet werken) op te lossen?

Maar toch: een spannende uitdaging is het wel.

 

Tonny van de Pasch

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.