Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige zonder contract in de knel

Wijkverpleegkundigen die geen contract hebben met Zilveren Kruis krijgen te maken met beperkende, nieuwe regels.
Zorgaanbieder zonder contract bij Zilveren Kruis
Vernieuwde regels voor zorgaanbieders zonder contract bij Zilveren Kruis (foto: Arno Massee).

Dat blijkt uit een brief van Zilveren Kruis aan ongecontracteerde zorgverleners en cliënten van verschillende organisaties. Zilveren Kruis maakt in de brief duidelijk dat ongecontracteerde zorgaanbieders in 2018 geen betaalovereenkomst meer krijgen en dat zij voor hen de akte van cessie afschaft. Dat houdt in dat de zorgverlener de geleverde zorg niet meer rechtstreeks kan declareren bij de zorgverzekeraar; voortaan gaat de rekening naar de cliënt. Die moet betalen en de rekening indienen bij Zilveren Kruis, die de rekening voor 75 procent vergoedt. ‘Veel van mijn cliënten kunnen dit niet betalen, zij worden nu gedwongen om te kiezen voor een zorgaanbieder die niet hun eerste voorkeur heeft. Ik raak veel klanten kwijt en dus mijn inkomsten’, zegt een zelfstandige wijkverpleegkundige die anoniem wil blijven. Een groep zzp-verpleegkundigen is bezig een stichting op te richten en heeft een bekende advocaat in de arm genomen om het beleid van Zilveren Kruis aan te vechten.

Machtiging

Ook hebben alle nieuwe klanten vanaf 2018 een nieuwe indicatie en aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis. Om de machtiging te krijgen moeten zorgverleners het zorgplan indienen, dat door Zilveren Kruis beoordeelt wordt. De verzekeraar checkt of de voorgestelde zorg en het aantal uren onderbouwd zijn en of de wijkverpleegkundige voldoet aan de landelijke eisen. Een vreemde situatie, zegt Harry Woldendorp van zzp-platform VmZ. ‘Een ongecontracteerde zorgverlener heeft een machtiging nodig en om die te krijgen, moet zij een zorgplan opsturen. Maar je mag geen zorgplan opstellen zonder indicatie; dat mag alleen als er een machtiging is verleend’, zegt hij tegen Zorgvisie.

Explosieve stijging

Met het machtigingsbeleid wil Zilveren Kruis de zorg betaalbaar houden. ‘We zien een explosieve stijging van zorgkosten bij zorgverleners met wie wij geen overeenkomst hebben. Dat zet uiteindelijk ook gecontracteerde zorgaanbieders extra onder druk. Een grote groep zorgverleners waarmee wij geen overeenkomst hebben, brengt gemiddeld dubbel zoveel zorguren per klant in rekening in vergelijking met zorgverleners met een contract’, aldus de verzekeraar tegen Zorgvisie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.