Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige zorg soms lastig te declareren

Nog niet alle thuiszorgorganisaties kunnen de wijkverpleegkundige zorg elektronisch declareren. Dat blijkt uit een rondgang van Actiz, BTN en Zorgverzekeraars Nederland.
Wijkverpleegkundige zorg soms lastig te declareren
Wijkverpleegkundige zorg soms lastig te declareren - Foto: ANP/Roos Koole

De branchevereniging voor thuiszorgorganisaties deed eind 2014 een rondgang bij thuiszorgorganisaties. Ongeveer een derde van de zorgorganisaties bleek nog niet klaar voor elektronisch declareren.

Verschuiving naar Zorgverzekeringswet

‘Thuiszorgorganisaties hebben wel een declaratiesysteem, maar dat is nog gericht op de bekostiging van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Door de verschuiving van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) is ook de organisatie van de kosten gewijzigd. De systemen moeten dus worden aangepast en dat loopt nog niet overal even voorspoedig’, zegt Bernadet Naber, woordvoerder van Actiz. ‘Wat er ontbreekt is de eenheid van taal. Stel een verpleegkundige verzorgt de wond van een patiënt, dan moet dit op de juiste manier worden ingevoerd zodat het declaratiesysteem de gegevens kan lezen. Gaat dit niet goed, dan zou het kunnen dat kosten niet worden gedeclareerd terwijl er wel goede zorg wordt geleverd.’

Nursing Connect

Wijkverpleging nieuwe stijl: deel je goede ervaringen of frustraties in het topic Hervormingen Langdurige Zorg in Nursing Connect >>>

Voorschot

Actiz, BTN en ZN zoeken nu samen naar een oplossing. ‘We bekijken nu hoe systemen beter op elkaar worden afgestemd en we zorgen voor die eenheid van taal’, zegt Naber. Daarnaast hebben thuiszorginstellingen een voorschot kunnen aanvragen om faillissementen te voorkomen.

Hoe gaat het bij jou? Is het declaratiesysteem in jouw thuiszorgorganisatie al helemaal in orde? Laat een reactie achter in het reactieveld onderaan dit bericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.