Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe positie voor wijkverpleegkundigen West-Brabant

Wijkverpleegkundigen van Thuiszorg West-Brabant (TWB) hebben sinds kort een nieuwe positie: ze zijn ‘los gekoppeld’ van de teams. Het idee is dat zij zo meer tijd hebben voor zorginhoud  en op termijn meer medezeggenschap krijgen.
Meer tijd voor zorginhoud.

‘Tot voor de start van dit project kwamen we te weinig toe aan zorginhoud’, vertelt TWB-wijkverpleegkundige Mirella van Sprundel. ‘We waren veel bezig met teamprocessen, planning, gesprekken met teamleden die ergens tegenaan liepen. De stemming was: zo komen we nooit toe aan verdere professionalisering van ons beroep, aan wijkgericht werken  en autonoom worden. Nu we los van de teams gepositioneerd zijn, stuurt de zorgmanager de taken aan. Dat betekent dat je als wijkverpleegkundige sterk in je schoenen moet staan, omdat teamleden nog acteren in het oude patroon. Ze zijn gewend om met allerlei zaken bij jou aan te kloppen. Dat is voor iedereen even wennen.’

Minder overnemen

De rol van Mirella en haar collega-wijkverpleegkundigen is meer coachend geworden. Zo coacht zij teamleden in het minder overnemen en meer stimuleren van de zelfredzaamheid van cliënten. ‘In een cliëntenoverleg bijvoorbeeld stellen wij teamleden de vraag: wat is nu eigenlijk het doel bij deze cliënt? Stel dat iemand door een acute depressie zijn medicatie niet goed kan innemen. Gaan we dan alles uitzetten en geven, of is het doel om de cliënt te stabiliseren en zelfredzaam te houden? Dan kies je dus voor baxterrollen en toezicht, in plaats van overname’, legt Mirella uit. ‘We zoeken actief contact met de teamleden om te zien of we samen op de goede weg zijn en wanneer een doel behaald is.’

Wijkgericht

Om toch ook achter de voordeur te komen, zorgt Mirella ervoor dat ze regelmatig nog zelf een route loopt. ‘De cliënten vinden het prettig als de wijkverpleegkundige hen ook spreekt. De rondes geven mij inzicht in hoe we ervoor staan en zo houd ik feeling met de dagelijkse zorg’, zegt ze. In de nabije toekomst hopen de wijkverpleegkundigen van TWB naast cliëntgericht ook meer wijkgericht  aan de slag te kunnen. Mirella zou zich graag bezighouden met collectieve preventie in de wijk. ‘Maar eerst moet er over de bekostiging meer duidelijkheid komen, want nu kan ik wijkgericht werken niet onder mijn productiviteit registreren en haal ik dus mijn norm niet.’ Ook moeten eerst de teams weer op orde zijn en het personeelstekort opgelost.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.