Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleging spant kort geding aan tegen verzekeraar

Zelfstandige wijkverpleegkundigen en andere thuiszorgaanbieders zonder contract met Zilveren Kruis spannen een kort geding aan tegen de zorgverzekeraar. Zij strijden hiermee tegen het nieuwe inkoopbeleid.
Wijkverpleging spant kort geding aan tegen verzekeraar
Wijkverpleegkundigen zonder contract met Zilveren Kruis komen in de knel door het nieuwe inkoopbeleid (foto: Arno Massee).

Beide groepen komen door het inkoopbeleid voor 2018 in de problemen. Het beleid van Zilveren Kruis betekent namelijk dat ongecontracteerde zorgaanbieders in 2018 geen betaalovereenkomst meer krijgen en dat voor hen de akte van cessie niet langer geldt. Dat houdt in dat de zorgverlener de geleverde zorg niet meer rechtstreeks kan declareren bij de zorgverzekeraar; voortaan gaat de rekening naar de cliënt. Die moet betalen en de rekening vervolgens indienen bij Zilveren Kruis, die de rekening voor 75 procent vergoedt. Nursing sprak onlangs een zelfstandige wijkverpleegkundige die haar werk hierdoor vreest te verliezen.

Cliënten

Ook voor cliënten heeft het beleid gevolgen: zij kunnen betalingsproblemen krijgen en zullen dan ook voor een andere zorgverlener moeten kiezen (die wel een contract heeft met Zilveren Kruis). Daarnaast hebben alle nieuwe klanten vanaf 2018 een nieuwe indicatie en aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis. Om de machtiging te krijgen moeten zorgverleners het zorgplan indienen, dat door Zilveren Kruis beoordeelt wordt. De verzekeraar checkt of de voorgestelde zorg en het aantal uren onderbouwd zijn en of de wijkverpleegkundige voldoet aan de landelijke eisen.

Criminaliseren

Ongecontracteerden hebben onlangs hun krachten gebundeld in de Stichting ZorgRecht. De stichting heeft advocatenkantoor Hammerstein in de arm genomen en een brief laten schrijven aan de Zilveren Kruis-labels (waaronder bijvoorbeeld FBTO), met daarin een ultimatum dat deze week afliep. In het ultimatum eisten zij dat Zilveren Kruis het inkoopbeleid voor ongecontracteerden herziet. Zilveren Kruis liet per brief aan de stichting weten haar beleid voor 2018 te zullen handhaven. Stichting ZorgRecht vindt dat de verzekeraar ‘criminaliseert’ en zegt genoeg te hebben ‘van het verstoren van eerlijke concurrentie op de zorgmarkt door organisaties met een aanmerkelijke marktmacht, zoals de zorgverzekeraars.’ De stichting schrijft op haar site dat Hammerstein Advocaten zeer positief is over de kansen bij een kort geding.

Hoge kosten

Zilveren Kruis heeft voor dit beleid voor ongecontracteerden gekozen om de kosten binnen de perken te houden. Volgens de verzekeraar brengt een grote groep zorgverleners zonder overeenkomst met Zilveren Kruis gemiddeld dubbel zoveel zorguren per klant in rekening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.