Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkzorg Plicare verdwijnt uit Den Haag

De coöperatie van wijkverpleegkundigen Plicare verdwijnt uit Den Haag, nu de financiering van deze laagdrempelige preventieve zorg onder druk staat. In andere regio’s blijft de coöperatie wel bestaan. Nursing belde met directeur Wilma van der Vlegel.
wijkzorg
foto: Arno Massee

Plicare is een coöperatie van wijkverpleegkundigen die preventieve wijkzorg uitvoeren. In achterstandswijken verlenen ze laagdrempelige zorg aan kwetsbare ouderen en ‘verwarde mensen’. Naast Den Haag is de organisatie ook aanwezig in de regio’s Midden-Holland, Utrecht-West, Krimpenerwaard en Zoetermeer. Alleen Plicare Den Haag houdt op te bestaan. Zeventien Haagse wijkverpleegkundigen verliezen hun baan en krijgen begeleiding naar ander werk.

De financiering van wijkgerichte zorg van Plicare staat sinds 2017 onder druk. Vanaf die tijd is de knip tussen ‘segment 1’  (niet geïndiceerde zorg, zoals wijkgerichte preventie) en S2 (geïndiceerde, aan de klant toewijsbare zorg) losgelaten en kopen zorgverzekeraars wijkverpleging als één functie in.

Succes

‘Doodzonde, want de wijkgerichte zorg is een succes’, vertelt directeur Wilma van der Vlegel. ‘De wijkverpleegkundigen fungeren als spil in de wijk, begeven zich tussen het medische en sociale domein. Precies eigenlijk zoals het Kwaliteitskader Wijkverpleging dat omschrijft. Het is zinnige zorg. Geen bureaucratie of loketten, maar een wijkverpleegkundige die zonder omhaal kijkt wat er aan sociale en medische zorg nodig is. Soms is dat helemaal niets en krijgen we iemand heel snel weer op de rails. Door onze inzet wordt in 90% van de gevallen extra inzet van WMO-zorg of geïndiceerde zorgverzekeringswetzorg voorkomen.’ Plicare werkt in wijkteams samen met woningcorporaties, wmo-teams, wijkagenten en huisartsen.

Brandbrief huisartsen

De huisartsen hebben nog geprobeerd om het verdwijnen van de ‘wijkzusters’ tegen te houden, zo meldde het AD. Tientallen huisartsen schreven een brandbrief aan de zorgwethouder. Onder hen huisarts Hendrik Vrolijk, verbonden aan praktijk De Doc in hartje Den Haag. ‘Wij zien veel kwetsbare mensen’, vertelde hij aan de krant. ‘We werken heel nauw samen met de twee Plicare-wijkverpleegkundigen die hier rondlopen. Hebben we het een niet-pluis-gevoel, dan gaan zij ermee aan de slag. En nu houdt dat op.’

Den Haag is niet de enige regio waar de problemen spelen. De vergelijkbaar werkende Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg Rotterdam is begint dit jaar gestopt. Beide coöperaties kwamen voort uit het ZonMw-programma Zichtbare Schakels. Hierin werkten wijkverpleegkundigen los van de geïndiceerde zorg in achterstandswijken. Deze manier van werken bleek heel succesvol: behalve winst aan levenskwaliteit, werd er flink bezuinigd op zorgkosten. vertelt Van der Vlegel.

Wijkgerichte zorg bestaat er nog wel in andere vormen, vertelt Van der Vlegel. Bij sommige thuiszorginstellingen worden enkele wijkverpleegkundigen vrijgemaakt voor preventieve zorg. ‘Plicare wilde dat juist niet: wij kiezen er bewust voor om onafhankelijk te zijn. Zo voorkom je prikkels om extra zorg in te zetten.’

Samenwerking

‘In de andere regio’s waar Plicare werkt, blijven we wel voortbestaan’, vertelt Van der Vlegel. ‘In Zoetermeer is een samenwerking ontstaan tussen Plicare, huisartsen en gemeente. In de andere woonplaatsen willen we ook deze samenwerking stimuleren tussen de onafhankelijke wijkverpleegkundigen met gemeente en eerste lijn.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.