Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaars Anna Reynvaanprijs bekend

De Anna Reynvaanprijzen zijn uitgereikt. De Wetenschapsprijs is gewonnen door Nienke van der Voort met haar onderzoek naar collaborative care behandeling van een bipolaire stoornis.
001_rb-image-1768232.jpeg
De prijs gaat naar onderzoek naar collaborative care behandeling van een bipolaire stoornis.

Er werden in totaal drie prijzen uitgereikt: de Praktijkprijs, de Landelijke Studentprijs en de Wetenschapsprijs. De laatste gaat naar de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige. Ditmaal was dit verpleegkundige en verplegingswetenschapper Nienke van der Voort, die promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met haar onderzoek ‘Collaborative care for patients with bipolar disorder. Met een van haar publicaties, ‘Collaborative care for patients with bipolar disorder: randomised controlled trial’, in the British Journal of Psychiatry, won Nienke de prijs.

Effectiviteit collaborative care

Veel patiënten met een bipolaire stoornis houden klachten, ondanks hun behandeling. Nienke van der Voort, nu onderzoeker bij het lectoraat GGZ Verpleegkunde van hogschool Inholland, onderzocht de effectiviteit van collaborative care bij patiënten met een bipolaire stoornis. Collaborative care is een samengestelde behandeling, waarbij systematische samenwerking tussen de patiënt, diens naaste en alle betrokken hulpverleners wordt gecombineerd met op zelfmanagement gerichte deelbehandelingen. De verpleegkundige fungeert hierbij als casemanager en coördineert de zorg. Patiënten en hun naasten volgen een psycho-educatie cursus. Daarnaast wordt de patiënt uitgenodigd een stemmingsdagboek bij te houden, een signaleringsplan te maken, en er werd probleemoplossende behandeling (PST) aangeboden. PST is een korte gestructureerde behandeling, waarmee iemand via het oplossen van problemen in het dagelijks leven kan ervaren zelf zijn stemming te kunnen beïnvloeden. 

Het onderzoek

Nienke van der Voort vergeleek patiënten die in behandeling waren bij twee groepen poliklinische teams, in een gerandomiseerd onderzoek. In de ene groep werd collaborative care aangeboden aan patiënten, in de andere groep gebruikelijke zorg, die bestaat uit een meestal niet-methodisch aanbod van interventies, verschillend per team. In het onderzoek bleek dat patiënten die collaborative care kregen korter depressief zijn (beloop) en dat de klachten bovendien, gemeten na een jaar (momentopname), minder ernstig zijn, dan bij patiënten in de controlegroep. Ook werden verbeteringen in functioneren gevonden, ten gunste van colleborative care.

Winnaar Praktijkprijs

Lector Acute Intensieve Zorg van de Hogeschool Arnhem Nijmegen Ans Rensen heeft namens acht anderen de Anna Reynvaan Praktijkprijs in ontvangst genomen. Opname op de intensive care heeft grote impact, ook op de naasten. Bij de winnaar van de Praktijkprijs staat de dialoog tussen patiënt, naasten en behandelaars centraal. Uiteraard zo mogelijk met de patiënt, die zich hier in een kwetsbare situatie bevindt. Juist in die situatie is het van belang diens naasten te betrekken. 

Winnaar Studentenprijs

De winnaar van de Anna Reynvaan Studentenprijs keek naar het zelf prikken van bloed door mensen die regelmatig naar de trombosedienst moeten om de stollingswaarde te laten vaststellen. Nathan Worms (Hogeschool van Amsterdam) schreef een artikel over hoe ICT haar intrede doet in de zorg bij deze patiëntengroep en wat het effect is van gebruikmaking van zelftesten.

Anna Reynvaanlezing

De Anna Reynvaanlezing is de jaarlijkse landelijke verpleegkundige lezing, georganiseerd door AMC en VUmc, in samenwerking met HvA, Bijzijn en V&VN. Professor Heimar de Fátima Marin, werkzaam aan de federale Braziliaanse universiteit in São Paulo, is deskundig op het gebied van medische informatiekunde. Ze vertelde hoe ICT het werk van de verpleegkundige kan ondersteunen en hoe de patiëntveiligheid daardoor verbetert.

Vorig jaar gingen alledrie de Anna Reynvaanprijzen naar projecten op de intensive care. Lees meer

Nienke van der Voort vergeleek patiënten die in behandeling waren bij  twee groepen poliklinische teams, in een gerandomiseerd onderzoek. In de ene groep werd collaborative care aangeboden aan patiënten, in de andere groep gebruikelijke zorg, die bestaat uit een meestal niet-methodisch aanbod van interventies, verschillend per team.  In het onderzoek bleek dat patiënten die collaborative care kregen korter depressief zijn (beloop) en dat de klachten bovendien, gemeten na een jaar (momentopname), minder ernstig zijn, dan bij patiënten in de controlegroep. Ook werden verbeteringen in functioneren gevonden, ten gunste van colleborative care.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.