Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Winnaars Santeon Verpleegkunde prijs: ‘Twee keer bladderen meestal onnodig’

Het is niet altijd nodig om iedere patiënt standaard te bladderen na het postoperatief verwijderen van een urinekatheter. Dit blijkt uit onderzoek van verpleegkundigen Marijke Sol en Ilse-Marita Smeulders van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Afgelopen vrijdag ontvingen zij de Santeon Verpleegkundeprijs voor hun inspanningen.
Ilse-Marita Smeulders, een van de winnaars
Nursing sprak met Ilse-Marita Smeulders, een van de winnaars van de Santeon Verpleegkunde Prijs

Vroeger werden al jullie patiënten postoperatief standaard twee keer gebladderd na het verwijderen van de urinekatheter. Dit gebeurde ook als een patiënt niet binnen zes uur na het verwijderen van de katheter plaste. Jullie besloten onderzoek te doen naar het nut van deze interventie, wat was daartoe de aanleiding?
‘Als verpleegkundigen merkten we dat het bladderonderzoek steeds veel tijd in beslag nam. Patiënten op onze afdeling zijn immers niet heel mobiel. Voor iedere keer bladderen moesten ze uit bed, onder begeleiding naar het toilet, terug naar de kamer, uitkleden om daarna het bladderonderzoek uit te voeren. Daarna weer aankleden om later het onderzoek nog een keer te herhalen. Je begrijpt, dat is soms best een gedoe, en bovendien erg belastend voor de patiënten zelf. Dat moest toch anders kunnen, dachten wij.’

Jullie bleken gelijk te hebben: uit het onderzoek kwam onder meer dat dat het achterwege laten van het bladderonderzoek de afdeling 100 manuren per jaar bespaart.

‘Dat klopt! Ook merken we echt dat onze patiënten meer tevreden zijn en is de kwaliteit van zorg toegenomen omdat we minder onnodige handelingen uitvoeren.’

Laten jullie het bladderonderzoek nu bij alle patiënten achterwege?
‘Ja, voor het overgrote deel van de patiënten kon het protocol inderdaad worden aangepast door – zonder nare gevolgen of vervelende complicaties – het aantal bladderonderzoeken terug te schroeven. Er is een aantal risicogroepen waarbij het protocol wel gehandhaafd blijft, het gaat hierbij om patiënten met een collumfractuur, patiënten die ouder zijn dan 80 jaar, een ASA-score van 3 of hoger hebben of urologische problemen in de voorgeschiedenis hadden. Bij deze groepen is de kans op complicaties significant groter.’

Jullie hebben het onderzoek gedaan op de afdeling orthopedie, worden jullie bevindingen nu overgenomen door andere afdelingen en ziekenhuizen?
‘Er is wel veel interesse vanuit andere ziekenhuizen en afdelingen getoond. Sowieso wordt dit in Santeon verband verder opgepakt. Op de afdeling orthopedie zijn we alweer met nieuwe onderzoeken bezig. Ik ben er echt trots op hoe we in ons ziekenhuis EBP op de kaart zetten!’

Zeven genomineerden uit de verschillende Santeon ziekenhuizen presenteerden hun projecten voor een deskundige jury. De jury stond onder leiding van hoogleraar Verplegingswetenschap Prof. Dr. Hester Vermeulen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.