Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

WIP: Geen richtlijnen meer voor de thuiszorg

Er ontbreken in toenemende mate richtlijnen op het gebied van hygiëne- en infectiepreventie in de thuiszorg.
ANP-1000_41930635.jpg
Foto: ANP

Dat blijkt uit berichtgeving van de Expertgroep Verpleeghuizen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). Bij de start van deze Expertgroep is besloten dat de thuiszorg niet meer wordt meegenomen. Daarom worden langzaam alle VWT-richtlijnen (Verpleeghuizen, Woon- en Thuiszorg) vervangen voor VWK-richtlijnen (Verpleeghuizen, Woonzorgcentra en Voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen). 

Hygiëne- en infectiepreventie in de thuiszorg
Richtlijnen voor de thuiszorg worden voortaan ontwikkeld door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. ‘Helaas is het LCHV daar tot nu toe niet toe in staat geweest,’ aldus de WIP. ‘Er wordt nog steeds gewerkt aan een oplossing hiervoor.’ Op dit moment worden richtlijnen voor de thuiszorg dus niet ontwikkeld en/of herzien. 

Geen nagellak meer voor verpleegkundigen
Verpleegkundigen in het ziekenhuis mogen tijdens het werk geen nagellak meer dragen op de vingernagels. Lees meer>>

Lokaal beleid toepassen
Voor onderwerpen waarvoor er infectiepreventierichtlijnen voor de thuiszorg ontbreken, adviseert de WIP om de VWK-richtlijnen voor het desbetreffende onderwerp als uitgangspunt te nemen en deze te vertalen naar lokaal beleid. De WIP zal ondertussen het zoeken naar een oplossing voor de thuiszorgrichtlijnen onder de aandacht blijven brengen.

Wat is de WIP?
De Werkgoep Infectie Preventie (WIP) stelt landelijke richtlijnen op voor de preventie van infecties in Nederlandse zorginstellingen met als doel richting te geven aan het handelen in de praktijk. De WIP is een onafhankelijke stichting en geen onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.