Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WIP: ‘Zorginstellingen mogen altijd desinfecteren’

‘Huiddesinfectie voor injectie moet altijd’, pleitten Aios Vincent Mooren en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss in Nursing oktober. Het artikel zorgt voor discussie onder verpleegkundigen. Moet je nu wel of niet desinfecteren? De Werkgroep Infectie Preventie reageert.
WIP: ‘Zorginstellingen mogen altijd desinfecteren’

‘Het staat elke zorginstelling vrij om lokaal afspraken te maken die verder gaan dan het advies van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP). Bijvoorbeeld door in het eigen beleid vast te leggen bij alle patiënten voorafgaand aan een injectie/punctie de huid te desinfecteren’, schrijft de WIP in een reactie op het artikel van Mooren en Voss.

Wel desinfecteren!

Een aios en hoogleraar infectiepreventie pleiten er in Nursing oktober voor wél te desinfecteren voor het geven van een injectie. Lees meer >>>

Huidige advies WIP-richtlijn

‘Volgens de huidige WIP-richtlijn Desinfectie van huid en slijmvliezen is desinfectie van huid of slijmvliezen voorafgaand aan vloeistoftoediening via een intradermale, intramusculaire of subcutane injectie of een venapunctie bij patiënten met een normale weerstand niet nodig, al is het wetenschappelijke bewijs hiervoor zwak’, aldus de WIP.  ‘Eveneens conform het advies van de WIP moet gekozen worden voor huiddesinfectie voorafgaand aan bijvoorbeeld een intramusculaire of intraveneuze injectie/punctie, als er geen zekerheid is (te verkrijgen) over het normaal functioneren van het immuunsysteem van een patiënt.’

Sandra blogt over huiddesinfectie

‘Geen desinfectie voor injectie: ik was er net aan gewend!’ Lees de blog van Sandra >>>

Revisie richtlijn?

De WIP neemt de mening en argumenten die Mooren en Voss aandragen mee bij de toekomstige revisie van de richtlijn Desinfectie van huid en slijmvliezen. Aanvankelijk zou deze revisie starten in maart 2013, maar dit is nog niet gebeurd. Het is niet bekend wanneer de revisie zal plaatsvinden, omdat de WIP momenteel over onvoldoende financiële middelen beschikt om alle richtlijnen up-to-date te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.