Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wisselligging geen risico voor IC-patiënt

MAARSSEN - Wisselligging geeft geen negatieve uitkomsten bij IC-patiënten na coronaire chirurgie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van verplegingswetenschapper en gespecialiseerd wondverpleegkundige Erik de Laat van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Wisselligging geen risico voor IC-patiënt

Tijdens het onderzoek werden 55 IC-patiënten volgens wisselligschema’s gedraaid. Elke patiënt werd in 30°-zijligging gelegd gedurende twee uur. Veertien patiënten in rugligging vormde de referentiegroep. De cardiac index (de hoeveelheid bloed die het hart per minuut per m2 lichaamsoppervlak in de arterie pulmonalis en de aorta pompt) in 30°-wisselligging in zijligging tussen twee en acht uur na coronaire chirurgie bleek gelijk aan die van patiënten in rugligging, zelfs bij patiënten die werden behandeld met bloedrukverhogende of vaatverwijdende medicatie.

Terughoudend
IC-verpleegkundigen zijn vaak terughoudend met het toepassen van wisselligging bij IC-patiënten, omdat zij aannemen dat het draaien van patiënten een negatieve invloed heeft op de circulatie. Erik de Laat concludeert dat die angst ongegrond is, en als er geen strikte contra-indicaties zijn, wisselligging ter voorkoming van decubitus toe te passen binnen twee uur na coroniare chirurigie.
Zijn promotie vindt plaats op 11 september 2006.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.