Honing

Definitie

Suiker en honing worden al eeuwen gebruikt in de wondgenezing. Deze producten werden en worden voornamelijk gebruikt om hun absorberend en antibacterieel effect. De literatuurgegevens zijn, vooral voor wat betreft bloemsuiker en suikerpasta’s, beperkt, maar er zijn wel heel wat case reports en er is evidentie rond het antibacterieel, debriderend, absorberend en wondhelend effect van deze behandelingen.

Eigenschappen
– Heeft een sterk absorptievermogen (voor pus, exsudaat, bacteriën; geldt vooral voor bloemsuiker en suikerpasta).
– Heeft een antibacterieel effect (via lage pH).
– Stimuleert debridement door osmotische werking.
– Stimuleert granulatie.

Praktisch
– Het verband een- tot tweemaal per dag vervangen.
– De nog aanwezige suiker of honing grondig uitspoelen door irrigatie met fysiologisch serum.
– Bloemsuiker: aanbrengen van een laagje suiker (met behulp vaneen strooibus) en fixeren met een vetverband of met een in eenfysiologische oplossing gedrenkt kompres.
– Suikerpasta: suiker mengen met een klein volume fysiologischeoplossing of vaseline, eventueel ook met een antiseptische zalfof gel en vervolgens de verkregen pasta in dunne laag op de wondbodem aanbrengen.
– Honing: in dunne laag op de wondbodem aanbrengen.
– Aanbrengen van kompressen in functie van diepte en exsudatiegraad.
– Fixeren van het geheel met secundair verband.

(Handboek Wondzorg, 2016)

Meer weten? Ga naar het thema wondzorg.

Of bestel het handboek wondzorg.