Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wondinfectie? Help mee antimicrobiële resistentie (AMR) te bestrijden!

Wereldwijd is er gelukkig steeds meer aandacht om resistentie van micro-organismen voor antibiotica te voorkomen. Ook in Nederland kunnen we ons steentje bijdragen aan de preventie van AMR binnen wondverzorging.1 Het is van groot belang dat zorgprofessionals de signalen herkennen én actie ondernemen.

Een geïnfecteerde wond en de juiste behandeling

Het op tijd herkennen én met de juiste behandeling starten van zich ontwikkelende wondinfecties kan bijdragen aan het voorkomen van antimicrobiële resistentie (AMR). De uitdagingen daarbij zijn: Hoe herken je (het risico op) een wondinfectie? Welke wondbedekker kies je? Zet je in op het doden van bacteriën? Of zorg je er juist voor dat deze organismen ‘gebonden en verwijdert’ worden zodat het wondgenezingsproces niet verstoord wordt?

Wondbehandeling: Catch or Kill?

Met de merken Cutimed® en Leukoplast® biedt Essity een uitgebreid assortiment wondzorgproducten die infecties effectief bestrijden, zonder bekend risico dat ze bijdragen aan antimicrobiële resistentie. Door bij iedere stap in wondverzorging de juiste middelen voor infectiemanagement te kiezen help je mee het onnodig gebruik van antibiotica te voorkomen.
Zo is Cutimed® Sorbact® een wondbedekker voor lokaal infectiemanagement, gebaseerd op een puur natuurkundig werkingsmechanisme. Het verband wordt rechtstreeks toegepast op de wond. Sorbact®-technologie doodt de bacteriën niet, maar bindt bacteriën en schimmels veilig aan zich. Deze technologie verwijdert bacteriën uit de wond zonder achterblijven van dode celresten (debris) in de wond en zonder het vrijkomen van antibacterieel werkende stoffen.2

Professionals kiezen Cutimed® Sorbact®

De Treant Zorggroep biedt specialistische wondzorg vanuit een drietal Wond Expertise Centra. Er is veel aandacht voor antimicrobiële resistentie, vooral bij wondzorg. Sabine Bruinsma, Physician Assistant, werkt al 10 jaar samen met (vaat)chirurgen en is expert op het gebied van wondbehandeling. Zij behandelt o.a. veel patiënten met een diabetische voet.

Sabine: “Een patiënt komt bij ons als een wond niet of slecht geneest. Bij zo’n eerste bezoek nemen we een uitgebreide anamnese (Altis) af: Hoe is de wond ontstaan? Wat is er allemaal al geprobeerd? Wie is er bij de wondbehandeling betrokken geweest? Wat werkte wel en wat niet? Enzovoort. Zo proberen we de oorzaak van de chronische wond te achterhalen. Er kan sprake zijn van vaatlijden of een wondinfectie zijn. Een van de belangrijkste onderdelen is het lichamelijk onderzoek. We inspecteren de wond (time), de omgeving van de wond en het verband dat er op de wond zit. Ook maken we een wondkweek als dat nodig is of vragen aanvullend onderzoek aan. Na deze uitgebreide ‘zoektocht’ trekken we conclusies en stellen we een behandelplan op. Gelukkig hoeft lang niet elke chronische wond geopereerd te worden.”

Sabine vervolgt: “Binnen Treant Zorggroep is in samenspraak met de wondexperts een breed pakket met verbandmiddelen samengesteld. Ons Wond Expertise Centrum deelt graag expertise. Daarom fungeren mijn collega’s ook als opleider van de ‘aandachtsvelders wondzorg’ of andere verpleegkundigen. Wij helpen hen om de juiste keuzes te maken als het gaat om verbandmiddelen bij specifieke wonden. Een mooi hulpmiddel daarbij is de door ons ontwikkelde ‘wondwaaier’, waar voor verschillende soorten wonden een voorkeursproduct gekoppeld is. Cutimed® Sorbact® is er ook in opgenomen. Zelf heb ik goede ervaringen met Cutimed® Sorbact®. Het fijne aan dit product is dat het makkelijk en breed inzetbaar is. Je kunt er niet snel ‘iets fout’ mee doen. Het heeft bijvoorbeeld geen negatieve gevolgen voor de kwetsbare omringende huid van een wond. Daarom denk ik dat juist voor de thuiszorg en voor huisartsen het in veel gevallen een hele goede keuze is. Zeker ook omdat je weet dat het ook bijdraagt aan het tegengaan van AMR.”

Kennis uitbreiden of opfrissen?

Speciaal voor zorgprofessionals, werkzaam binnen of geïnteresseerd in wondzorg heeft Essity onlangs het Virtuele Cutimed College ‘Wondinfectie: Catch or Kill?’ met spreker Drs. Ron Legerstee (Consultant Wound Healing & Tissue Repair) georganiseerd.

Heb je dit Cutimed College gemist?

Registreer je hier en kijk het direct terug!

1 World Health Organization, Global Action plan on antimicrobial resistance (Wereldgezondheidsorganisatie, Mondiaal actieplan inzake antimicrobiële resistentie), mei 2015.
2 As shown in vitro; Susilo YB, Husmark J. DACC Coated. Wound Dressing and Endotoxin: Investigation on Binding Ability and Effect on Endotoxin Release from Gram-negative Bacteria. Poster presented at EWMA 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.