Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Wondzorg moet terug naar de basis’

Wondzorg moet terug naar de basis: reinigen met water, afdekken en zoeken naar de onderliggende oorzaak. Dat zegt verpleegkundig specialist dr. Erik de Laat in Nursing maart.
'Wondzorg moet terug naar de basis'

De Laat deed vorig jaar samen met verpleegkundig specialis Patricia van Mierlo, beiden werkzaam in het UMC St Radboud in Nijmegen, grootschalig onderzoek naar de vraag: welke materialen worden in de huidige praktijk in de complexe wondzorg gebruikt en welke evidence ligt daaraan ten grondslag? De conclusie: ‘Op basis van de huidige kennis kan niet anders geconcludeerd worden, dan dat er geen wetenschappelijke basis is op grond waarvan een bepaald type verbandmateriaal ingezet dient te worden voor de genezing van een complexe wond.’

Reinigen en schoonhouden
Hoe het nu verder moet in de praktijk, vertelt De Laat in Nursing maart. ‘Richt je allereerst op de basistechnieken. Het belangrijkste daarbij is het reinigen en schoonhouden van de wond. Spoel de wond goed uit en doe er een antisepticum op, bijvoorbeeld jodium. Als de wond niet geneest, kun je er altijd nog een wondverpleegkundige of wondconsulent bij halen.’

Kritiek op onderzoek
Lees het hele interview met Erik de Laat in Nursing maart. Ook in dit artikel: een kritische noot van Ron Legerstee, verpleegkundige en wetenschapper in de wondbehandeling (Caridff University), op het onderzoek van De Laat en Van Mierlo.

Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Beeld: Arno Massee
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.