Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

9 film- en serietips over de zorg

In welke films, documentaires en series staat de zorg centraal? Nursing zette een paar op een rijtje. Mis je er een, laat het ons dan weten, dan zetten we 'm er tussen.
intouchables.jpg
De bekende 'scheerscene' in Intouchables - Foto: YouTube

Zie ook: 7 bijzondere films en documentaires over dementie

1. Lucia de B. (2014)

Iedereen kent natuurlijk het verhaal over Lucia de Berk, de verpleegkundige die jarenlang werd verdacht én uiteindelijk vrijgesproken van moord. Op de Nursing Experience in 2013 was Lucia de Berk eregast. Toen vertelde zij over de juridische nachtmerrie van het verleden, maar ook over het heden en de toekomst. Ook gaf zij de aanwezige verpleegkundigen 5 waarschuwingen mee. Lees ze hier terug. In 2014 verscheen er een film over het verhaal van Lucia de Berk, die erg de moeite waard is.

2. Young at heart (2007)

Geweldig ontroerende documentaire over een koor waarvan de gemiddelde leeftijd 81 jaar is, maar het repertoire allesbehalve stoffig. Dit zorgt natuurlijk voor een hele hoop grappige, ontroerende en hartverscheurende momenten.

3. The Crash Reel (2013)

Documentaire – Alles lijkt de jonge topsnowboarder Kevin Pearce voor de wind te gaan: hij wint de ene wedstrijd na de andere en maakt kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot hij valt bij een riskante sprong. Kevin loopt ernstig hersenletsel op en ligt tien dagen in coma. Maar zodra het herstel is ingezet, wil Kevin maar één ding: terug naar het freestyle snowboarden.

4. The fundamentals of caring (2016)

Een gekwelde schrijver besluit verzorgende te worden. Hij vertrekt op roadtrip met zijn eerste patiënt.

5. Intouchables (2011)

Intouchables mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken, het is één van de populairste films van de afgelopen jaren. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit een achterstandswijk afkomstige verzorgende.

6. Hasta la vista (2011)

Drie jonge mannen houden van wijn en vrouwen. Het eerste proeven ze met plezier, maar het tweede hebben ze minder ervaring. Onder het mom van een wijntour reizen de drie naar Spanje om eindelijk seks met een vrouw te hebben. Niets zal hen tegenhouden. Zeker niet het feit dat de eerste blind is, de tweede in een rolstoel zit en de derde volledig verlamd is.

7. My beautiful broken brain (2014)

Na een zware beroerte probeert de jonge Lotje Sodderland grip te krijgen op haar voorheen zo glansrijke leven.

8. Call the midwife (serie)

Call the Midwife is een dramaserie van de BBC over een groep vroedvrouwen in het Londense East End in de jaren ’50 en ’60 van de 20ste eeuw

9. Extremis (2016)

Extremis is een bekroonde documentaire over het werk op een intensive care, waar ieder moment van de dag de strijd tussen leven en dood zich afspeelt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer films gemaakt over de zorg en gerelateerde onderwerpen. Nog een paar voorbeelden:
I am Sam 
Me before you 
A young doctors notebook 

Psychiatrie

De Gelukkige Huisvrouw (over postnatale psychose)
Girl Interrupted
A beautiful mind (over schizofrenie)
Silver Linings Playbook

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.