Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zedendelinquent werkte met dementerenden

Een veroordeelde zedendelinquent heeft bijna een jaar in een zorginstelling met lichamelijk en verstandelijk gehandicapten gewerkt. ‘Hij werkte ook met dementerende cliënten.’
Zedendelinquent werkte met dementerenden
Foto: De vijfde dag

Dit bericht het EO-programma ‘De vijfde dag’ in een uitzending. Lars van der H. werd in 2011 veroordeeld voor seksueel misbruik van zeven minderjarige jongens. Zijn slachtoffers maakte hij voornamelijk bij de kerk waar hij actief was. Hij kreeg 24 maanden celstraf opgelegd, maar ging in hoger beroep. Ook hier is hij schuldig bevonden. Van der H. is hiertegen in cassatie gegaan. Hij zegt onschuldig te zijn.

Tweede kans

In januari 2012 gaat Van der H. aan de slag als zorgbegeleider bij zorglocatie van zorgorganisatie SEIN, Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Volgens Van der H. was zijn werkgever op de hoogte van zijn veroordeling: ‘Bij mijn sollicitatie hebben we gesproken over een Verklaring Omtrent Gedrag, maar ik heb het uiteindelijk niet laten zien.’ Volgens een anonieme bron heeft SEIN over het aannemen van Van der H. vergaderd, maar werd uiteindelijk besloten dat iedereen een tweede kans verdient.

Collega

Een van de zorgmedewerkers bij SEIN herkent haar nieuwe collega als de zedendelinquent Van der H. ‘Ik kende hem uit de kerk. De gedachte dat een zedendelinquent op een afdeling met kwetsbare cliënten kan werken… Dit is een heel kwetsbare groep, het zijn mensen die niet kunnen verwoorden hoe ze zich voelen, dementerenden… Ik maakte me echt zorgen.’ Volgens haar waren de collega’s niet op de hoogte van het verleden van hun nieuwe collega.

‘Kat op het spek’

Dirk Klein, Hoogleraar Veiligheid in de Zorg, stelt in de tv-uitzending dat er met het aannemen van Van der H. sprake is van het creëeren van een zeer risicovolle situatie. ‘In de volkstaal zeg je dan dat de kat op het spek gebonden wordt.’ De hoogleraar vindt dat zedendelinquenten een tweede kans verdienen. ‘Maar dit is niet een tweede kans. Deze meneer heeft een strafblad waaruit blijkt dat hij in de herhaling gevallen is, ten aanzien van zijn misdaden richting kinderen. Die moet je niet in een omgeving zetten waar het makkelijk is om nog een keer in herhaling te vallen.’

Contract niet verlengd

Als er uiteindelijk onder collega’s bekend wordt wat het verleden van Van der H. is, ontstaat er zoveel onrust dat SEIN zijn contract niet verlengd, het is dan oktober 2012. Van der H. in een telefoongesprek met een redacteur van ‘De vijfde dag’: ‘Er werd mij geadviseerd weg te blijven.’ Hoogleraar Klein vindt het onbegrijpelijk dat de collega’s niet eerder op de hoogte waren van de veroordeling: ‘Juist collega’s kunnen functioneren als een barrière of sociaal netwerk wat voorkomt dat iemand in herhaling zou vallen.’

In een reactie benadrukt SEIN dat Van der H. nooit met kinderen heeft gewerkt. Verder meldt SEIN dat de zorginstelling per 1 januari 2013 nieuwe medewerkers standaard om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vraagt. SP kamerlid Renske Leijten wil snel maatregelen om zedendelinquenten uit de zorg te weren. ‘Dit is een van de redenen waarom we een Verklaring Omtrent Gedrag willen. Dit is nog steeds niet verplicht, en dat vindt de SP onverklaarbaar. In 2008 werd al aangekondigd dat hij zou komen, we zijn nu in 2013.’ Leijten gaat de staatssecretaris vragen om spoed te zetten achter een VOG voor heel de zorg.
Lees ook:

1 REACTIE

  1. Ik heb me ook al vaak afgevraagd waarom nergens in de zorg om een VOG gevraagd wordt.
    Als je in de kinderopvang gaat werken of vrijwilligers werk gaat doen met mensen moet je altijd een VOG laten zien en in het geval van de kinderopvang wordt je daarna ook nog regelmatig gescreend.
    In de zorg zijn patienten net zo kwetsbaar en er wordt niets nagekeken, geen VOG, geen diploma’s, geen screening op zedendelicten, niets. Daar blijf ik me over verbazen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.