Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelf maken: Herinneringendoos voor dementerende

Verzorgende ig Sylphia Vissers werkt op een woongroep voor dementerende ouderen bij Brabantzorg. Ze bedacht voor haar dementerende tante de Herinneringendoos. Een thee/koffiedoos met kaartjes en foto’s van dierbare herinneringen van de demente cliënt, wat mooie gespreksstof oplevert. Speciaal voor jou heeft ze een stappenplan gemaakt om zelf een Herinneringendoos te maken.
Zelf maken: Herinneringendoos voor dementerende

1. Zet op papier welke pijlers belangrijk waren in het leven van de cliënt met dementie. Bijvoorbeeld: familie, werk, vakantie en een hobby. Vaak hebben de dozen drie, zes of negen vakjes. Probeer evenveel thema’s te bedenken.
2. Voor elk thema maak je een aantal kaartjes. Voor het thema ‘familie’ maak je bijvoorbeeld een kaartje voor elk lid van het gezin waarvan de cliënt deel uitmaakte. 
3. Zoek voor elk kaartje een toepasselijke foto. Het liefst uit een foto-album van de cliënt (die je kunt inscannen en vervolgens printen), en anders valt er op Google Afbeeldingen veel te vinden. Print de foto’s op papier en knip ze uit, in het formaat van het stukje karton waar je ze op gaat plakken.

Ook leuk om zelf te maken: de opbergriem, bedacht door verzorgende ig Fokje Bakkernes. Handig als je geen uniform draagt en toch je spulletjes kwijt wil. Klik hier voor het stappenplan >>


4. Nu ga je tekst voor de achterkant van de kaart maken. Dat mogen steekwoorden zijn. Schrijf bijvoorbeeld voor de kaart van een bepaalde zus: ‘Verpleegkundige. Zorgzaam. Lippenstift. Getrouwd met Pim’. Print deze tekstjes uit.

5. Nu ga je de kaarten beplakken. Sylphia plakte de foto’s en teksten op speelkaarten. Die passen precies in de vakjes van een koffiedoos. Maar je kunt ook zelf kartonnetjes knippen, waar je op de ene kant het plaatje plakt, en op de andere kant de tekst. 6. Het zou het mooist zijn als je de kaartjes kunt plastificeren met een speciaal apparaat, zodat ze lang mooi blijven en niet beschadigen. Je kunt dit eventueel ook bij een copyshop laten doen.

7. Maak van de doos iets persoonlijks, door bijvoorbeeld een mooie foto van de cliënt erop te plakken, en de naam. Zo kan de cliënt eventueel zelf ook de doos pakken, als het graag een gesprekje wil.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.