Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zelfcontrole geen effect bij diabetes type 2

Zelfcontrole door patiënten met diabetes type 2 leidt niet tot het verbeteren van zelfzorgmaatregelen of het verminderen van onrustgevoelens. Diabetespatiënten die geen insuline gebruiken, zouden omwille van kostenbesparing niet aan zelfcontrole moeten doen.
Zelfcontrole geen effect bij diabetes type 2

Dit concludeert Uriëll Malanda na zijn onderzoek waarmee hij op 11 mei promoveert bij VUmc. Tot nu toe gaat men er vanuit dat het controleren van glucoses door patiënten leidt tot inzicht in de effecten van voeding, beweging en medicatie. Ook zou zelfcontrole ervoor zorgen dat de patiënt minder last heeft van onrustgevoelens. Malanda vond hier in zijn onderzoek echter geen bewijs voor.

Glucose controleren geen zin
Hij kwam tot deze conclusie nadat hij 181 diabetespatiënten die geen insuline gebruiken onderzocht. Hij verdeelde de patiënten willekeurig onder in drie groepen. De patiënten in de groepen maten hun glucose in het bloed, andere in de urine en de derde groep voerde geen zelfcontrole uit. Na een jaar bleek er geen verschil in de drie groepen als het gaat om de glucose-instelling of onrustgevoelens. Ook bleek dat alle patiënten even goed omgaan met zelfzorgmaatregelen. Uit nadere analyse hiervan ontdekte Malanda dat de zelfcontrole niet genoeg bruikbare feedback geeft om zelfzorgmaatregelen aan te passen.

Advies
Malanda adviseert dan ook, mede gezien de hoge kosten, om diabetespatiënten die geen insuline gebruiken niet zelf hun glucose te laten controleren.

Meer weten?
Klik hier voor het proefschrift.

VUmc
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman 

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Ik ben het met de conclusie van deze meneer, voor wat mijzelf betreft, * totaal niet* eens. Ik heb mijn diabetes onder controle gekregen juist door wél zelf te meten wat de effecten van voeding op mijn bloedsuikerspiegel is. Maar dan wel consequent meten, voor én na het consumeren van iets. En dat heb ik allemaal zelf moeten betalen, waar ik ontzettend van baal. Van een uitkering, waar ik helaas wegens allerlei andere aandoeningen gebruik van moet maken. Deze onderzoeker heeft volgens mij geen mensen in zijn testgroep gehad die wél zorgvuldig meten. In elk geval is het mij wél gelukt om via zelf meten symptoomvrij te worden van diabetes, en ik kan mij niet voorstellen dat er niet een hoop anderen zijn die hetzelfde resultaat hebben behaald.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.