Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfdokteraars lopen meer risico

Artsen die zelf ziek zijn en zich laten behandelen door een collega-arts lopen een verhoogd risico op een foutieve diagnose.
Zelfdokteraars lopen meer risico

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam waarschuwen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor het ‘syndroom van Amice’. Zij hameren erop dat als een arts zich als patiënt meldt bij een collega, het normale zorgpad bewandeld wordt.

Moeite
Volgens de onderzoekers hebben artsen er moeite mee hun collega’s als doorsneepatiënt te behandelen en tegelijkertijd vinden artsen die ziekteverschijnselen vertonen het moeilijk zich te schikken in de rol van patiënt.

Zelfdokteraars
Ze zouden de neiging hebben de ‘gebaande paden te verlaten en zelfdiagnostiek te verrichten’. Bovendien bemoeien deze ‘zelfdokteraars’ zich met de medische besluitvorming, bijvoorbeeld door zichzelf rechtstreeks door te verwijzen naar een specialist. In het artikel wordt gewaarschuwd dat dit kan leiden tot fouten.

Behoedzaamheid
De onderzoekers benadrukken dat de behandeling van collega-artsen om behoedzaamheid vraagt. Paul Wijnandts, een van de schrijvers van het artikel, onderstreept het belang van het vasthouden aan protocollen. ‘Het blijkt dat patiënten die arts zijn niet met de noodzakelijke objectieve blik van een medicus naar hun eigen ziekte kunnen kijken.’

Meer aandacht
Medeonderzoeker Jesse de Metz pleit ervoor in medische opleidingen meer aandacht te besteden aan dit onderwerp. ‘Niet voor niets zijn er in de zorg strikte protocollen. Hier moet aan worden vastgehouden, ook als de arts zelf de patiënt is.’

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.