Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmanagement: centrale rol voor verpleegkundige

Verpleegkundigen zijn bij uitstek toegerust voor het bevorderen van zelfmanagement: mensen met chronische aandoeningen ondersteunen bij het dagelijks leven met hun ziekte. Maar de gezondheidszorg is er nog niet altijd op gericht om deze taak te vervullen. Het ondersteunen van zelfmanagement krijgt nog te weinig aandacht in onderwijs en beroepspraktijk. Daarom is in Erasmus MC het onderzoeksprogramma NURSE-CC gestart.
sxc_Andy Reis_kl

Steeds meer mensen leven met een chronische aandoening en staan voor de uitdaging om deze in te passen in hun dagelijks leven. Het gaat daarbij niet alleen om de lichamelijke klachten en hun behandeling, maar ook om de emotionele en sociale gevolgen en de noodzakelijke aanpassingen in de leefstijl. Mensen helpen om hun ziekte / beperkingen in te passen in het dagelijks leven verbetert de kwaliteit van leven. Centraal daarbij staan de eigen regie van de patiënt en de gezamenlijke besluitvorming.

 

Centrale rol

Verpleegkundigen hebben een centrale rol in de zorgverlening en zijn dus bij uitstek geschikt voor deze rol. Bovendien kunnen ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een kentering: de omslag van de traditionele zorg naar zorg waarin zelfmanagement van de patiënt centraal staat.

 

Onderzoeksprogramma in Rotterdam

NURSE-CC staat voor Nursing Research into Self-management and Empowerment in Chronic Care. Het onderzoeksprogramma is een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit (iBMG) en wordt gefinancierd door ZonMw.  In het programma gaan verpleegkundigen aan de slag met interventies om het zelfmanagement van chronisch zieken te ondersteunen. Ook het verpleegkundig onderwijs wordt onder de loep genomen. Het gaat daarbij om (1) het versterken van (de effectiviteit van) zelfmanagementondersteuning en (2) het verbeteren van de competenties van verpleegkundigen en van het verpleegkundig onderwijs op dit terrein.

 

Van onderzoek naar actie

Het onderzoek wordt uitgevoerd in academische werkplaatsen, de NURSE-CC labs, waar onderzoekers, verpleegkundigen en studenten samenwerken om de zorg aan mensen met chronische aandoeningen (zoals kanker, reuma, nierfalen) te verbeteren. Op basis van onderzoek onder verpleegkundigen en patiënten worden veelbelovende interventies geselecteerd. Deze vernieuwingen worden geïmplementeerd in Erasmus MC. Dat gaat samen met evaluatieonderzoek waarin kwalitatieve en kwantitatieve methoden worden gecombineerd. De inventarisatie en evaluatie van het onderwijs en de competenties van verpleegkundigen leidt tot ontwikkeling van het aanbod voor verpleegkundig (vervolg)onderwijs.

 

Noot

Het onderzoeksprogramma wordt gesubsidieerd door ZonMw – Tussen Weten en Doen II en is een praktijkgericht onderzoeksprogramma van drie Rotterdamse kernpartijen: Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, Erasmus MC en het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Er wordt landelijk samengewerkt met Landelijke Actieprogramma Zelfmanagement (LAZ), Vilans, TNO, CBO en de Universiteit Utrecht.

 

Bron: Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.