Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfmanagementondersteuning effectief bij depressieve ouderen

Zelfmanagementondersteuning met elementen van cognitieve gedragstherapie helpt depressieve ouderen met een chronische ziekte en levert een aantoonbare kostenbesparing op.

Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit Maastricht dat is uitgevoerd binnen het kader van het programma Doelmatigheidsonderzoek van ZonMw.

 

Getriande verpleegkundigen 

Speciaal getrainde verpleegkundigen boden ouderen met depressieve symptomen hulp bij het zelf leren hanteren van deze gevoelens. Na negen maanden hadden de deelnemers minder depressieve klachten vergeleken met hen die deze hulp niet kregen. Ook het dagelijks functioneren ging minder vaak achteruit. Bij diabetespatiënten was

er bovendien een duidelijke verbetering in kwaliteit van leven zichtbaar.

 

Doelmatig

De gemiddelde zorgkosten gedurende een jaar die bleken bij de ouderen met zelfmanagementondersteuning lager te liggen dan bij personen uit de controlegroep. ‘Daarmee is de interventie doelmatig ten opzichte van de gebruikelijke zorg’, aldus Zon Mw in het Doelmatigheidsbericht psychische stoornissen.

 

Toename

Mensen met een chronische ziekte lopen meer risico op depressieve klachten. Bij hen komen depressies anderhalf tot drie maal zo vaak voor. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen met een chronische ziekte de komende jaren toe en daardoor ook het aantal chronisch zieke ouderen met depressieve verschijnselen.

 

 

Redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.