Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandig verpleegkundige is het minder snel zat

Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg die zelfstandig werken en zelf initiatieven kunnen nemen in hun werk zijn meer bevlogen en overwegen minder vaak de zorgsector te verlaten.
Zelfstandig verpleegkundige is het minder snel zat

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in International Journal of Nursing Studies.

Verpleegkundigen en verzorgenden die een hoge mate van autonomie ervaren in hun werk, denken er minder vaak over na om de zorgsector verlaten dan verpleegkundigen en verzorgenden die weinig autonomie ervaren. Een hoge mate van autonomie wil zeggen dat de zorgverlener op een zelfstandige manier werkt en vrij is om zelf initiatieven te ontplooien in het werk. De zorgverlener heeft invloed op de inhoud van de zorg en hoe de zorg georganiseerd wordt. Een autonome zorgverlener zoekt voor veel problemen zelf een oplossing.

Bevlogen

Dat autonome verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg minder vaak overwegen de zorg te verlaten heeft te maken met hun hogere bevlogenheid. Bevlogen zorgverleners voelen zich vitaal en energiek, zijn toegewijd en betrokken en gaan op in hun werk. Verpleegkundigen en verzorgenden die meer autonomie ervaren zijn meer bevlogen. De gedachte om met werk te stoppen komt dan minder snel op.

Autonomie

NIVEL-onderzoeker Erica Maurits: ‘Autonomie is extra belangrijk voor zorgverleners in de thuiszorg. Zij werken vaak één op één met hun cliënten en kiezen vaak voor de thuiszorg vanwege de flexibiliteit en onafhankelijkheid in het werk. Autonomie is dan ook een belangrijk aandachtspunt om zorgverleners te behouden voor de zorg. Positieve ontwikkelingen in dit kader zijn dat wijkverpleegkundigen sinds begin dit jaar de zorg zelf indiceren en dat het aantal zelfsturende teams in thuiszorgorganisaties groeit.’

Dossier wijkverpleegkundige nieuwe stijl
Waar loopt de wijkverpleegkundige zoal tegenaan, nu ze weer zelf mag indiceren en zorg toewijzen? In dit dossier vind je nieuws, achtergronden, tips en tricks. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.