Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandig verpleegkundige krijgt contract op proef

Het zorgkantoor van UVIT is begonnen met het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de verpleging en verzorging.
Zelfstandig verpleegkundige krijgt contract op proef

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor dit jaar twintig miljoen euro contracteerruimte opzij gezet. De contractering is onderdeel van het experiment om zzp’ers in de verpleging en verzorging op de AWBZ-markt te krijgen, door de ministeries van Financiën, VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is de bedoeling dat de pilot als blauwdruk gaat dienen voor het contracteren en inzetten van zelfstandige zorgverleners in de hele AWBZ.

Persoonsgebonden budgetten (pgb)
Op dit moment mogen zzp’ers in de zorg hun diensten niet rechtstreeks declareren bij  zorgverzekeraars en zorgkantoren, omdat de wetgeving zzp’ers nog geen mogelijkheid biedt om zelfstandig te werken binnen de AWBZ. Dit in tegenstelling tot andere BIG-geregistreerde professionals zoals fysiotherapeuten en verloskundigen. Ook uren aannemen van een zorginstelling is verboden, want dat wordt door de Belastingdienst gezien als dienstbetrekking. In 2012 zouden de problemen helemaal de pan uit rijzen. Kleine zorgondernemers die bij gedeeltelijke afschaffing van het PGB in 2012 geen vervangende inkomsten hebben, houden zonder een eigen positie binnen de AWBZ weinig klanten over. Op particulieren na.

Tarieven per uur
ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen stelden in december vragen aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS over de pilot. Uit de vorige week gepubliceerde antwoorden blijkt dat de tarieven voor zzp’ers in de pilot zijn vastgelegd op 75 procent van de maximumtarieven die bij zorg in natura wordt gehanteerd. ‘Dat komt neer op 36,59 euro per uur voor verzorging en 54, 67 euro per uur voor verpleging’, zegt belangenbehartiger voor zzp’ers Lex Tabak tegen Zorgvisie. ‘Dat zijn op zichzelf geen slechte tarieven maar je moet wel bedenken dat zzp’ers doorgaans werken in de verhouding vier uur verzorging op een uur verpleging. Het gemiddelde uurtarief zou hierdoor dan uitkomen op ongeveer 41,22 euro per uur, wat niet heel hoog is.’

Naar berekeningen van Tabak betekent het bedrag van 20 miljoen euro dat er dit jaar ongeveer driehonderd zzp’ers gecontracteerd kunnen worden.  ‘Op dit moment zijn er 24 zzp-ers werkzaam binnen deze pilot. We hopen dat er meer pilots ontstaan.’

Ben jij zzp’er in de zorg? Lees dan ook de expert-bijdragen van Annelies Blekman, onze expert zzp.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends


Meer Nursing

Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.