Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandig verpleegkundigen toch vrij van btw

BIG-geregistreerde zelfstandige verpleegkundigen die zorg verlenen zijn weer vrijgesteld van btw.
Zelfstandig verpleegkundigen toch vrij van btw
Foto: ANP

Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep van de Belastingdienst over de btw-heffing voor zelfstandige verpleegkundigen ongegrond verklaard. BIG-geregistreerde zelfstandige verpleegkundigen zijn dus weer btw-vrijgesteld. Op 24 oktober volgt de schriftelijke uitspraak. Watze Koelmans, voorzitter V&VN Zelfstandigen: ‘Wij zijn blij met deze uitspraak. Het bevestigt ons standpunt dat de Belastingdienst zelfstandige verpleegkundigen deze btw-heffing niet kan opleggen.’

Vrij van btw

De btw-heffing zat sinds januari dit jaar veel ondernemende verpleegkundigen en verzorgenden dwars. Terwijl in de Wet Omzetbelasting staat dat de diensten van BIG-geregistreerden zijn vrijgesteld van btw, scherpte de Belastingdienst de regels opeens aan, omdat uitzendbureaus en detacheringsbedrijven hadden geklaagd. Volgens hen was er sprake van oneerlijke concurrentie, omdat zij wél btw factureren over de diensten die de uitzendkrachten leveren. Vervolgens moesten duizenden zelfstandig werkende verpleegkundigen en verzorgenden ineens wél 21 procent btw heffen, waardoor velen in de problemen kwamen.

Petitie

V&VN Zelfstandigen staatssecretaris Weekers van Financiën de petitie aan. 1 oktober bood V&VN Zelfstandigen de petitie aan tegen de belastingheffing. Tweede Kamerleden Hanke Bruins Slot en Mei Li Vos namen de petitie in ontvangst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.