Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandige bevoegdheden verpleegkundig specialist bijna rond

Verpleegkundig specialisten mogen zelfstandig medicatie gaan voorschrijven, injecties geven en puncties verrichten. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel voor wijziging van de Geneesmiddelenwet en de Wet BIG die dit mogelijk maakt.
medicatie

De wetswijziging geeft verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheid voor het indiceren en verrichten van voorbehouden handelingen. Door deze wijziging mogen ook oncologie-, diabetes- en longverpleegkundigen medicatie gaan voorschrijven.

 

 

Gespecialiseerde verpleegkundigen

Ook de gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen mogen nu medicatie gaan voorschrijven. Voor deze groepen verpleegkundigen wordt dit geen zelfstandige bevoegdheid zoals voor de verpleegkundig specialisten, maar zij mogen geneesmiddelen voorschrijven in opdracht van de arts. Dit komt door de wijziging in de Wet BIG, waardoor long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen in het BIG-register kunnen aantekenen dat zij voldoen aan de in de Ministeriële Regeling gestelde voorwaarden en dat zij bevoegd zijn om bepaalde geneesmiddelen op recept voor te schrijven.

 

In werking

Na deze instemming van de Eerste Kamer is het wachten nu nog op de handtekening van de koningin. Vervolgens moet minister Schippers de wijziging ondertekenen en wordt het aangeboden voor publicatie in de Staatscourant. Zodra de wetswijziging daarin verschijnt, is het officieel. Op welke datum de wetswijziging dan in werking zal treden, is nog niet bekend.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.