Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandige verpleegkundige in terminale thuiszorg vreest voor baan

Zelfstandige verpleegkundigen in de terminale thuiszorg raken steeds vaker hun baan kwijt, omdat de Belastingdienst wil dat ze in loondienst gaan werken. Staatssecretaris Van Rijn gaat op zoek naar een oplossing.
Zelfstandige verpleegkundige in terminale thuiszorg vreest voor baan

In de terminale thuiszorg zijn zo’n 20.000 zzp’ers actief. Volgens een uitzending van Nieuwsuur eerder deze week zitten minstens 1200 zzp’ers thuis. Dat komt omdat de Belastingdienst zelfstandigen in de terminale thuiszorg jarenlang heeft gedoogd, maar het afgelopen jaar ineens is gaan controleren. Zelfstandigen die nog niet door de Belastingdienst zijn gecontroleerd kunnen gewoon doorwerken, vertelt FNV Zelfstandigen in Nieuwsuur. Ook thuiszorgorganisaties die zelfstandigen inhuren worden niet aangepakt. De vakbond spreekt van willekeur en rechtsongelijkheid.

Politiek

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat het kabinet binnen twee weken een oplossing zoeken voor de zzp’ers in de terminale thuiszorg, zo meldt de NOS. Staatssecretaris Van Rijn gaat nadenken over een ‘spoedwetje’ waarin in ieder geval voor de terminale zorg een uitzondering wordt gemaakt.

Oplossing

Het is niet de eerste keer dat er wordt gezocht naar een oplossing. De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar met diverse bewindspersonen vergaderd over dit hoofdpijndossier, vooralsnog zonder resultaat. In loondienst werken is voor verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers in de terminale thuiszorg onmogelijk, omdat 24-uursdiensten volgens de cao verboden zijn.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur

Gemist? Klik hier om de uitzending van Nieuwsuur terug te kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.