Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandig verpleegkundigen starten petitie

V&VN Zelfstandigen is een petitie gestart voor zelfstandig verpleegkundigen en verzorgenden die last hebben van de nieuwe regelgeving rond de BTW-heffing.
Zelfstandig verpleegkundigen starten petitie

De BTW-heffing zit sinds januari dit jaar al veel ondernemende verpleegkundigen en verzorgenden dwars. Veel zzp’ers in de zorg dachten namelijk dat ze geen BTW konden heffen, maar na een klacht van uitzendbureaus en detacheringsbedrijven scherpte de Belastingdienst de regels aan. Volgens de uitzendbureaus was er sprake van oneerlijke concurrentie, omdat zij wél btw factureren over de diensten die de uitzendkrachten leveren, terwijl veel zzp’ers dit niet deden.

Problemen met tarief

Doordat duizenden zelfstandig werkende verpleegkundigen en verzorgenden nu ineens wél 21 procent BTW moeten heffen, komen velen van hen in de problemen. Instellingen waar ze voor werken kunnen die BTW niet terugvorderen van de belastingdienst, en weigeren vervolgens een tarief waarin die verhoging is meeberekend. De verpleegkundige/verzorgende zal die verhoging voor eigen rekening moeten nemen. Met als gevolg dat zij duurder wordt voor haar cliënten, die op hun beurt liever géén zorg meer van een zzp’er krijgen. ‘We willen duidelijk maken dat het werk van verpleegkundigen/verzorgenden naar haar aard recht heeft op vrijstelling van BTW,’ aldus de inititiatiefnemers van de petitie.

Petitie aanbieden

De komende maanden wil V&VN Zelfstandigen proberen iedere zelfstandige in de zorg de petitie te laten tekenen. Begin september, na het zomerreces, biedt V&VN Zelfstandigen staatssecretaris Weekers van Financiën de petitie aan.
Meer informatie over de BTW-heffing voor zelfstandigen in de zorg. De petitie tekenen kan hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.