Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zembla: ‘Als ik dement ben, wil ik dood’

Zembla onderzoekt wat een euthanasieverklaring waard is, als je dement wordt.
Zembla: 'Als ik dement ben

Klik hier om de uitzending te bekijken.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoe komt het dat we over alles in ons leven zelf moeten beslissen, alles zelf moeten regelen, alles als je geld verdienen/uitgaven/verzekeringen/belasting(aangifte) enz enz en ga zo maar door.. Maar als het het er op aankomt rondom je sterven, mogen we eigenlijk niets: neem je het heft in eigen handen, dan ben je zelfs strafbaar of in dit geval als je dementerend bent dan moet je er ‘vlug bij zijn’ want zeker als je op het moment-supreme niet zelf kan zeggen dat je akkoord gaat/het zelf wilt met de euthanasie, dan gebeurd er helemaal niets…

 3. Tuurlijk zou daar eigenlijk aan voldaan moeten worden maar euthanasie uitvoeren is voor het gevoel vaneen arts toch een vorm van vermoorden, denk ik hoewel ik geen arts ben. Maar toen ik mijn ratje liet inslapen kreeg ik wel een beetje het gevoel een moordenaar te zijn en dat is maar een rat. Het ligt dus veel gecompliceerder dan een wilsverklaring. Ik kan mij voorstellen dat de KNMG vanuit de arts denkt en hier niet aan wil meewerken.

 4. Natuurlijk een heel moeilijke kwestie. Dementie en dementie zijn op individuele bais zo verschillend.
  Dat vroege stadium en euthanasie is wat mij betreft ook heel willekeurig.
  Als mensen nog steeds al dan niet valide beargumenteerd besluiten kunnen nemen en van het leven kunnen genieten..de koffie en koekjes erg lekker vinden , met confabulatie of niet, dan is euthanasie uiteraard enorm moeilijk
  Die omstandigheid is natuurlijk niet te vergelijken met iemand die alleen nog maar vegeteert
  Het probleem zit in de algemene standaardregeling. Niet alles in woorden of regelingen onder te brengen en moet ruimte zijn om dit situationeel te beoordelen. Gewoon WIJZE besluiten nemen en niet overgaan tot hypocrisie van verhongeren of dehydreren, want dat is een organisme martelen uit eigen vals onvermogen.
  Blijft een heel andere vraag over.
  Aan sterven is niet medisch, sterker , het lijkt meer op anti-medisch.
  Toch is sterven en sterven op eigen verzoek(wellicht beter nooit een verzoek in te dienen omdat je dan afhankelijk bent van anderen..en dan weet je het nooit..) sterk gemedicaliseerd en worden artsen ook nog de moedwillige morticiens in de gezondheidszorg waarbij de client nog afhankelijk en onmondig gemaakt wordt ook..
  De zoveelste socile iatrogenese

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.