Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6 tips om over je salaris te onderhandelen

Over je salaris onderhandelen is altijd lastig. Helemaal in de huidige economische malaise voelen veel verzorgenden zich al snel bezwaard of onzeker over het stellen van eisen.
salaris

 

Toch is dit geen reden om maar met alles akkoord te gaan wat een nieuwe werkgever je aanbiedt. Met deze tips haal je het optimale uit een salarisonderhandeling.

 

1. Zie onderhandelen als een strategisch spel

Vind je onderhandelen vervelend en ga je het daarom uit de weg? Dan wordt het hoog tijd om die tegenzin van je af te zetten en anders tegen een salarisonderhandeling aan te kijken. Zie het als een leuk strategisch spel. Praat van te voren met mensen die goed zijn in onderhandelen. Zoek uit met wie je de salarisonderhandeling hebt en bedenk voor welke argumenten die persoon gevoelig zou zijn. Bepaal ook van te voren wat je minimale salariseis is. En trek ten slotte kleding aan die je zelfvertrouwen geeft. Je moet immers wel uitstralen dat je het waard bent om in een hogere schaal ingedeeld te worden. Bedenk ook hoeveel voldoening het zou geven, als je op juiste wijze weet in te spelen op de situatie en hierdoor een beter salaris kunt regelen.

2. Benadruk de vaardigheden en werkervaringen, die het meest belangrijk zijn voor je toekomstige werkgever
Natuurlijk zijn zorgorganisaties in deze tijd gebaat bij het besparen van geld. Maar waardevolle werknemers aantrekken, kan een verzorgingshuis/verpleeghuis/thuiszorginstelling efficiënter laten lopen wat uiteindelijk ook besparend werkt. Als je je toekomstige werkgever eenmaal hebt overtuigd van jouw kwaliteiten, waar zij om staan te springen, willen ze echt wel een paar extra tientjes per maand missen, om jou binnen te halen.

3. Stel het gesprek over salaris uit, tot de werkgever bereid is jou een aanbod te doen
Probeer het onderwerp salaris te mijden of in ieder geval vaag te zijn over wat het kost om jou aan te nemen, tot een zorgorganisatie overtuigd is van jouw kwaliteiten. Op dat moment sta jij sterker in de salarisonderhandeling en de werkgever wil jou een goed gevoel geven bij hun aanbod.4. Praat met andere potentiële werkgevers
Concurrentie voor jouw diensten maakt je nog waardevoller in de ogen van een potentiële werkgever. En dit vergroot weer jouw mogelijkheden om te onderhandelen. Je onderhandelingspositie is helemaal sterk wanneer je al een ander aanbod hebt gehad, maar zelfs alleen verkennend praten met andere werkgevers zal je positie aanzienlijk versterken.

5. Maak je werkgever duidelijk dat je de baan ziet zitten
Organisaties willen verzorgenden aannemen die heel graag voor ze willen werken. Als je nog met andere organisaties in gesprek bent, laat dan jouw favoriete potentiële werkgever wel weten dat zij jouw eerste keus zijn. Pas echter op dat je niet overdrijft. Dat kan je onderhandelingspositie verzwakken.

6. Blijf beleefd 
Wanneer je meer salaris wilt, ga dan nooit dreigen of eisen. Vraag gewoon beleefd aan je potentiële werkgever of het mogelijk is om jou het salaris te geven wat je wilt, en geef gegronde redenen waarom. Dit is meestal het beste en zeker het minst risicovol.

Door: Rachel van de Pol
Bronnen: Intermediair en About.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.