Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zet verpleegkundige in Raad van Bestuur’

Er moet minstens één verpleegkundige in de Raad van Bestuur (RvB) van een ziekenhuis zitten. Dat is één van de 300 aanbevelingen uit een Brits onderzoek om de patiëntenzorg te verbeteren.
‘Zet verpleegkundige in Raad van Bestuur’
Foto: Arno Massee

Begin dit jaar bleek dat in het ziekenhuis Stafford Hospital in drie jaar tijd vierhonderd tot twaalfhonderd patiënten onnodig waren overleden. Een rapport van de Britse National Health Service concludeerde onder andere dat er meer aandacht was voor bureaucratie dan voorpatiënten. Ook zouden verpleegkundigen niet overweg kunnen met hartmonitoren.

300 aanbevelingen

Naar aanleiding van dit schandaal deed een onderzoekscommissie 300 aanbevelingen voor verbeteringen in de Britse zorgsector. Die gaan bijvoorbeeld over het bevorderen van de professionalisering van verpleegkundigen, het versterken van hun positie in de zorgorganisaties en het versterken van verpleegkundig leiderschap. Daarbij hoort ook een rol in de directie voor de verpleegkundige, aldus de onderzoekers.

En in Nederland?

Ook in Nederland wordt er steeds vaker gesproken over een verpleegkundige in de RvB. Beroepsvereniging V&VN is hier fervent voorstander van. ‘In het programma Excellente Zorg staat regie en leiderschap van verpleegkundigen centraal. Dat geldt ook voor hun rol in directies’, aldus voorzitter Henk Bakker.

Handtekeningenactie verpleegkundige

Verpleegkundige Hans Peltenburg uit het VUmc Amsterdam organiseerde al een handtekeningenactie omdat hij graag een verpleegkundige in de RvB van zijn ziekenhuis wil. Hij verzamelde 704 steunbetuigingen. ‘In de jaren 80 was het heel normaal dat er verpleegkundigen en artsen in de RvB zaten. Het bestuur kwam in de afgelopen decennia echter steeds verder van de werkvloer af te staan. Op dit moment zit er zelfs niemand in de RvB die regelmatig patiënten ziet. Dat vind ik jammer’, zegt Peltenburg in gesprek met Nursing.

Lees het hele interview met Peltenburg in Nursing april. Nog geen abonnee?

1 REACTIE

  1. Geacht Nursing Team en lezers van dit artikel.
    Dit artikel komt op een prachtig moment, waarbij de inhoud mij zeer aanspreekt. Mijn thesis onderzoek in het kader van de opleiding Executive Master of Health Administration aan TiasNimbas behandeld de vraag waarom terugkeer van de verpleegkundige op bestuurlijk niveau noodzakelijk is. Reacties en discussie punten ontvang ik gaarne. Met vriendelijke groet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.