Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zichtbare Schakel budget wél voor wijkverpleegkundige

Er zijn geen aanwijzingen dat gemeenten het geld dat zij krijgen voor wijkverpleegkundigen anders inzetten. Dat schrijft minister Edith Schippers in een antwoord op Kamervragen. Beroepsverenging V&VN is nog niet gerustgesteld.
Zichtbare Schakel budget wél voor wijkverpleegkundige

Uit een peiling onder wijkverpleegkundigen van beroepsvereniging V&VN eind 2012, bleek dat het Zichtbare Schakel budget in verschillende gemeenten niet in wijkverpleegkundigen wordt geïnvesteerd. Daarom stelde Linda Voortman van GroenLinks Kamervragen aan de minister.

Geld verdeeld over jaren
Volgens minister Schippers zetten gemeenten het budget voor Zichtbare Schakel wel degelijk in voor wijkverpleegkundigen. De verwarring ontstaat waarschijnlijk door de verschillende tijdsfases waarin het project is gestart. Want hoewel het programma Zichtbare Schakel in 2009 begon, gingen de meeste projecten pas in 2010 en 2011 van start. ‘Hierdoor is financiering voor deze projecten in de laatste twee jaar in sommige gemeenten ruimer geweest, omdat er in de voorgaande jaren nog geen gebruik van de middelen was gemaakt’, aldus Schippers in haar antwoorden. Beroepsvereniging V&VN noemt het antwoord van de minister plausibel. ‘Al blijft raar dat wijkverpleegkundigen de indruk hebben dat het geld anders wordt besteed. Dan gaat er schijnbaar iets mis in de communicatie’, zegt Francis Bolle, woordvoerder van V&VN. 

Hoe nu verder?
De minister vindt dat het succes van de Zichtbare Schakel moet worden voortgezet. ‘Daarom zijn structurele middelen voor ten minste twee jaar toegevoegd aan het Gemeentefonds’, schrijft zij in haar antwoorden. Ook is in het Regeerakkoord vanaf 2015 extra geld beschikbaar voor intensivering van wijkverpleegkundigen.

Zorg op maat
Beroepsvereniging V&VN is nog niet gerust op een goede uitwerking van het Zichtbare Schakel project. Bolle: ‘Het gaat er nu om dat de werkwijze van Zichtbare Schakel ook daadwerkelijk overal wordt ingevoerd. Zorginstellingen moeten het niet zien als een project waaraan ze tijdelijk werken. De zorg dicht bij huis door de wijkverpleegkundige moet onderdeel worden van de dagelijkse praktijk. Taken als vroegsignalering en coördinatie van zorg horen daarin thuis. We moeten af van het productiedenken, en terug naar zorg op maat. Hoe de minister dit gaat bewerkstelligen, schrijft ze niet in haar antwoorden. En daarom stellen de antwoorden ons niet gerust.’

Meer Zichtbare Schakel:
‘Haagse Zichtbare Schakels zijn een voorbeeld’
Wijkverpleegkundige spil in aandachtswijken

Rijksoverheid / Nursing
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.