Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ziekenhuis aansprakelijk na ongeluk Zweedse band

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is aansprakelijk voor een bekkenbreuk die een patiënt opliep na een val uit een Zweedse band. Dat heeft de rechter geoordeeld. Verpleegkundigen troffen de patiënt naast zijn bed, nadat een slotje van de onrustband was opengegaan.
Ziekenhuis aansprakelijk na ongeluk Zweedse band

De 75-jarige man uit Oosterhout was in augustus 2009 opgenomen na een beroerte. Omdat hij onrustig en verward was, werd hij in zijn bed vastgemaakt met een Zweedse band. Twee dagen na de opname werd hij ’s nachts door verpleegkundigen naast zijn bed aangetroffen met een bekkenfractuur. Een slotje dat gebruikt werd om de Zweedse band vast te zetten, bleek te zijn opengegaan.

Kapotte onrustband
De verzekeraar van het ziekenhuis betoogde dat het ziekenhuis niet wist of had kunnen weten dat het slotje niet goed functioneerde. Het ziekenhuis had de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen en kon dus niet aansprakelijk worden gehouden voor de schade als gevolg van het gebruik van het ondeugdelijke slotje. De rechter vindt echter dat het risico van het gebruik van het ongeschikte slotje hier toch voor rekening van het ziekenhuis moet komen. Het ziekenhuis heeft de onrustbanden en slotjes ingekocht en kan op zijn beurt de producent aanspreken.

Smartengeld
Hoe hoog de schade is waarvoor het ziekenhuis aansprakelijk is, moet in een nieuwe procedure worden vastgesteld. BN de Stem meldt dat letselschadeadvocaat Jan Sneep ongeveer 100.000 euro gaat eisen, grotendeels aan smartengeld.

Zweedse band omstreden
Het gebruik van de Zweedse band is omstreden. In 2009 waren er zelfs 13 dodelijke ongevallen door het gebruik van het fixatiemiddel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) raadt het gebruik van de banden dan ook af.

Lees meer nieuws en artikelen over vrijheidsbeperking in het dossier.

Rechtspraak.nl / BN de Stem
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

10 REACTIES

 1. het lijkt me niet wenselijk om vrijheids beperkende maatregelen te verbieden.zeker niet in situatie’s waarbij de patient een gevaar voor zich zelf kan zijn.
  het is alleen erg jammer dat waneer er gehandeld wordt volgens de voorschriften en het materiaal om een of andere reden kappot gaat,
  het ziekenhuis aansprakelijk gesteld wordt.
  Het ziekenhuis heeft vast en zeker de intentie gehad om de patient te beschermen voor zichzelf en dat het slotje kappot gegaan is, is een risico welke niet uit te sluiten is.
  De zorg is al zo duur, het geld kan op een andere manier beter gebruikt worden, bijv. meer personeel om meer tijd te hebben voor onrustige patienten.
  Ten slotte; protocollen en richtlijnen zijn inderdaad zinvol, maar als nadeel is het dat men aansprakelijk gesteld kan worden, ook al is dat niet altijd terecht en/of zinzvol.
  Hierdoor kan bij verpleegkundigen in het zkh de tendens ontstaan dat ze sommige verpleegkundig-technische handelingen niet meer durven uit tevoeren, omdat ze bang zijn niet bekwaam genoeg te zijn en bang zijn dat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden.
  Door de angst hiervoor kan het juist gebeuren dat ze hun vaardigheden niet op peil kunnen houden, omdat ze dit aan anderen overlaten, bijv. hulp inschakelen van i.c personeel.
  Terwijl het vaak handelingen betreft welke een afdelingsverpleegkundige heel goed instaat is om dat zelf te kunnen uitvoeren.
  Het zou zo jammer zijn als
  de afdelingsverlpleegkundige straks alleen nog maar basiszorg kan verlenen.
  Het zou ook niet wenselijk zijn, want buiten de ic/mc heeft de patient meer zorg nodig dan de basiszorg en als dit niet geboden kan worden, dan kan dit voor de gezondheid van de patient nadelig zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. @Marijke Berends: Het is in ieder geval niet MIJN bedoeling om mensen af te branden. Men mag reageren.
  En dat doe ik. We moeten wel weten waarover we het hier hebben, toch?
  Zoals ik al schreef het gaat tenslotte om onze patiënten. Op de p.g afdelingen waar ik werk, als arts ondersteuner, zijn de Zweedse banden verboden en het werkt prima

 4. Marijke.
  Ik ben het met jou eens dat we elkaar niet af moeten branden, maar wel kritisch mogen en moeten blijven. Ben van mening dat we zaken professioneel moeten bekijken. 13 dodelijke ongelukken door middel van een zweedse band is onaanvaardbaar. Het zal jouw familielid maar overkomen. En inderdaad, we doen allemaal ons best,en laten we vooral van onze fouten, maar ook van die van anderen leren.
  Voor alle verpleegkundigen en verzorgenden nog een leerzaam en zorgzaam 2011

 5. Wat ik zo jammer vind in bovenstaande reacties is dat we elkaar aan het “afbranden” zijn. We weten allemaal dat er situaties zijn waarin dingen soms niet te voorkomen zijn, hoe goed we ook ons best doen. Laten we er vooral van leren.

 6. Blijven lastige situaties dit. Je kan er gewoon niet steeds naast gaan zitten. Vooral lastig als je in de nachtdienst zit met een onrustige patient. Soms ben je ten einde raad. Fixeren doe je liever niet, maar als je alleen bent kan je soms niet anders. Het blijft daarbij onvoorstelbaar hoe de patient er soms toch uit de onrustband kan komen, hoe strak ook gefixeerd. Ik denk dat we gemakkelijker gebruik moeten gaan maken van de familie. Als de patient zo onrustig is de familie vragen er bij te gaan zitten, zodat je de patient niet hoeft te fixeren. Ten behoeve van de patient, maar ook om het tot een gedeelde verantwoordelijkheid te maken! Dit kan ook zorgen voor wederzijds begrip.

 7. Ik werk op een PG afdeling in een verpleeghuis. De zweedse banden, bedhekken, sederende medicatie en zo kan ik nog wel heel wat vrijheidsbeperkende maatregelen opnoemen zijn verdwenen. Hooguit nog eens een inslapertje of een ultra laag bed. Wel veel aandacht voor benadering en uitzoeken waarom iemand onrustig is, en daar iets mee doen of zoeken naar alternatieven i.p.v. gebruik te maken van vrijheidsbeperkende maatregelen. Ook bij ons kunnen we er niet een hele dag naast zitten. Wees inventief. Kom je vaak ook al een eind. A k , jij moet nog veel leren. Ben wel blij dat je niet bij mij werkt.

 8. De familie erbij betrekken heeft denk ik weinig zin omdat mensen die onrustig zijn echt niet rustiger worden door de familie. Hij/zij herkend de familie meestal niet eens, is gedesorienteerd of maakt een delier door.
  Onrustige patienten die een gevaar zijn voor zichzelf… Het blijft toch een moeilijke en onberekenbare situatie.
  Bedhekken omhoog helpt ook niet want ik heb situaties gezien waarbij onrustige patienten onder de zweedse band vandaan zijn gekomen en met hun benen buiten de hekken hangen.
  Er zal een nieuw veiliger systeem moeten worden uitgevonden om, indien nodig, mensen tegen zichzelf te kunnen beschermen. Het is niet leuk, maar soms is het levensreddend.

 9. @ a k: ‘k Ben het helemaal NIET met je eens!! Je ontkomt niet aan protocollen. Denk aan de Wet BIG en de HKZ.
  Maar bovenal denk aan de patiënt/ cliënt/ bewoner!
  Kom nou, het is hier helemaal geen Amerika hoor.
  En wij, verpleegkundigen, lezen niet alleen hoor. Zit jij wel in het “vak”??? Zo ja, dan ben ik benieuwd waar je werkt. volgens mij snap je er niks van.
  Veiligheid van onze patiënten gaat BOVEN alles.

 10. Wat een onzin allemaal. sommige risico’s zijn niet te vermijden. een slotje kan nu eenmaal kapot gaan.
  We hebben hier nu net zulke idiote toestanden als in Amerika.
  Fijn al die richtlijnen en protocollen!!!
  Het schiet allemaal zijn doel voorbij!
  Het moet er zijn als hulpmiddel bij het werk!
  Nog even en de verpleegkundige mag alleen nog maar kunnen lezen (protocollen)en niet meer zelf kunnen denken of zijn/haar handelen correct is of niet.

 11. Ik lees nergens of deze patiënt bedhekken aan zijn bed had en zo ja of deze omhoog waren. Dat is n.l. verplicht als er een Zweedse band gebruikt wordt en waren de familieleden op de hoogte en hadden zij toestemming gegevens middels een dwangmiddelen formulier?? Wel erg slecht ingeschat door de afdeling, iemand met een beroerte kan onrustig zijn .. een grove inschattingsfout!
  Dit wordt allemaal niet genoemd in het artikel, dus een vrij éénzijdig verhaal! Foei!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.