Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Ziekenhuis kan geen aangifte doen van agressie’

Abvakabo FNV, V&VN en de StAZ doen een appèl op ziekenhuizen om aangifte te doen van agressie tegen werknemers'. Maar dat kan helemaal niet, zegt het OM.
'Ziekenhuis kan geen aangifte doen van agressie'

‘Doe altijd aangifte als medewerkers door patiënten of bezoekers worden bedreigd of aangevallen’. Die oproep deden de sociale partners in de ziekenhuisbranche, verenigd in de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) afgelopen vrijdag. ‘Als personeelsleden twijfelen, vinden we dat het ziekenhuis zijn verantwoordelijkheid moet nemen’, stelden Tjitte Alkema (NVZ) en Elise Merlijn (ABVAKABO FNV), voorzitter en vice-voorzitter van de StAZ, in een gezamenlijke verklaring.

Agressie tegen medewerkers UMC St Radboud
De organisaties deden deze oproep naar aanleiding van (onder meer) een agressie-incident dat vrijdagavond 15 januari plaatsvond en waarbij een arts en een verpleegkundige van het UMC St Radboud waren betrokken. Zij werden toen bedreigd door twee jonge mannen, die eerder een voetganger hadden aangereden. De voetganger overleed in het ziekenhuis. Het Radboud heeft als werkgever geprobeerd om aangifte te doen, maar dat was juridisch gezien niet mogelijk.

Commotie en verwarring rond regels rond aangifte doen
Ondertussen is er grote commotie, maar ook verwarring ontstaan over de regels rond aangifte doen van agressie jegens medewerkers in de gezondheidszorg. Niemand lijkt precies te weten hoe dit nu eigenlijk wettelijk is vastgelegd, blijkt uit navraag door Nursing.

‘UMC St Radboud schendt zorgplicht als werkgever’
Vakbond Abvakabo FNV, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en beroepsorganisatie V&VN stellen allemaal dat zorginstellingen aangifte moeten doen tegen agressie en geweld tegen hun medewerkers. Juristen van de Jurofoon gaan nog verder: die stellen op hun site dat het UMC St Radboud zijn werknemers in de kou laat staan en zelfs zijn zorgplicht als werkgever schendt door geen aangifte te doen van de twee bedreigde werknemers.

‘Bedreigd zijn is niet voldoende, je moet je bedreigd gevóeld hebben’
Maar dan zijn ze niet op de hoogte van de regels, zegt woordvoerder Jeichin de Graaff van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Nursing. ‘In het algemeen is het zo dat alleen degene die daadwerkelijk bedreigd is, aangifte kan doen. Alleen in de regio Rotterdam-Rijnmond is een convenant Veilige Zorg opgesteld zodat de werkgever wel aangifte kan doen en de slachtoffers als getuige gehoord kunnen worden’, legt De Graaff uit. ‘Bij aangifte van agressie wordt namelijk altijd de vraag gesteld of de persoon in kwestie zich ook echt bedreigd gevóeld heeft. Bedreigd zíjn is niet voldoende, je moet je bedreigd gevoeld hebben. De werkgever is zelf niet bedreigd en kan zich dus ook niet bedreigd gevoeld hebben. Het is een subjectieve waarneming.’

Geen slachtoffer, geen agressie
Maar wat als de zorgverlener zo door de wol geverfd is dat hij of zij zich niet bedreigd voelde door de agressie? ‘Dan wordt het lastig om er een strafzaak van te maken’, aldus het OM. Want: agressie en geweld is in zo’n geval geen dadergedrag. Geen slachtoffer, geen agressie. Zolang het geweld geen slachtofferschap creërt en geen gevolgen heeft voor de bedreigde zorgverlener, is er – juridisch gesproken – geen strafbaar feit gepleegd.

In het maartnummer van Nursing gaan we dieper in op agressie in de gezondheidszorg en hoe je hiermee kunt omgaan.  

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. wat een soap.
  * Ziekenhuizen (werkgevers) zijn verantwoordelijk opdat hun personeel veilig de job kan uitoefenen. Het feit dat ze bedreigt kunnen worden, getuigt van onvoldoende inspanningen op dat vlak. (bewaking?)
  * Ziekenhuizen (werkgevers) kunnen wel klacht indien. zij lijden immers schade. Personeel dat niet kan werken (omwille van psychische of fysische gevolgen van de agressie) dient vervangen te worden (= financiele meerkost).
  * personeel altijd klacht laten indienen voor elke vorm van agressie. (In belgië wordt agressie naar hulpverleners zwaarder gestraft). En het laat de ziekenhuizen toe om een toegangsverbod voor agressors af te dwingen.
  Het is het agressief zijn dat beoordeeld en gestraft moet worden. En dat zonder de voorwaarde dat het als dusdanig ervaren moet worden. Het ervaren van agressie is een persoonlijk en individuele aangelegenheid die onmogelijk op voorhand door de agressor gekend kan zijn.
  Het lijkt erop dat het OM gewoon geen zin heeft in het extra werk.

 3. Mijn werkgever voert al jaren het beleid dat je in geval van agressie niet persoonlijk aangifte hoeft te doen. Het ziekenhuis doet in zo’n geval aangifte. Dit beleid is opgesteld in samenwerking met de politie in de regio en ook officieel vastgelegd.
  Maar als ik het goed begrijp zijn dit soort afspraken dus niet rechtsgeldig? Althans niet volgens het OM?

 4. Ze moeten in Den Haag de Wet voorstel bijspijkeren en vooral veiligheid scheppen tussen slachtoffers en daders.Het lijkt erop dat de daders alle Wetten mogen overtreden en dan nog beschermt worden.Tot dat het een familie lid van een politici betreft.Wat een omgekeerde wereld!!!!!!!!!!!!!

 5. Ik ben maar een simpele ziel. Je rijdt iemand dood op je scooter, omdat je, achterna gezeten door de politie, niet weldenkend en met verantwoordelijkheidsgevoel gehandeld hebt. Om het maar eufemistisch uit te drukken. Je raakt daarbij gewond, bedreigt je hulpverleners en verlaat opgelapt en wel de SEH.
  Beide heren hebben doodslag op hun geweten. Is dit tuig onder onze medelanders niet in hechtenis genomen? Lopen ze nog vrij rond? Ik hoor daar niets over.
  Hoe dan ook beste collega’s van het UMC: doe aangifte aub, heb lef, toon beroepstrots en laat je grenzen weten! Dat het tuig het nooit voor het zeggen mag krijgen en menselijkheid mag zegevieren!

 6. De werkgever verantwoordelijk stellen voor het gedrag van anderen, is mijns inziens, omkeren van zaken. Hoe veilig een omgeving ook is ,wanneer iemand echt kwaad willend is kun je er weinig tegen doen. Wel kunnen we met zijn allen een zo veilig mogelijke omgeving creeren. En gepast tegen een agressor optreden is van belang. Deze mensen moeten beseffen dat agressief gedrag nooit kan, nergens. En wordt degene aangesproken die verantwoordelijk is. Als team zou je een cursus kunnen volgen hoe om tegaanmet agressie en intimidatie, bewustwording is een groot goed.

 7. Reden te meer om ontslag te nemen en in
  een beschermde omgeving WEL te werken..
  Veiligheid valt immers onder ARBO-regels
  waar werkgever zorg voor moet dragen..
  Op straffe van claims benadeeld zorgpersoneel
  is het dan kwestie van wachten tot de
  eerste claim komt als werkgevers ze laten stikken..
  Er is MEER dan alleen geld verdienen en
  zorgplicht naar de patiënten toe..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.