Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuis maakt zelf mondkapjes: hoe veilig is dat?

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen maakt sinds kort zelf mondkapjes van verpakkingsmateriaal van steriele hulpmiddelen. Het RIVM waarschuwt: alleen FFP-maskers beschermen voldoende tegen het coronavirus.
Foto: iStock

Een medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis kwam op het idee om mondkapjes te maken van het verpakkingsmateriaal van steriele instrumentensets voor de OK. Het ziekenhuis meldt in een persbericht dat het een model heeft opgestuurd naar het RIVM en ‘dat het hen een goed alternatief leek’. Volgens het ziekenhuis zijn de maskers een alternatief voor een chirurgisch mondmasker, dus geen FFP-masker.

Schijnveiligheid

Het RIVM waarschuwt dat alléén ‘de FFP-maskers voldoende beschermen tegen overdracht van het coronavirus’, vertelde een woordvoerder aan TvV, Tijdschrift voor Verzorgenden. Andere maskers, dus ook chirurgische maskers, kunnen wel als voordeel hebben dat de drager minder vaak zijn neus en mond aanraakt. ‘Maar als dat ervoor zorgt dat de drager minder voorzichtig wordt op andere gebieden, dan is dat een schijnveiligheid.’

FFP1 en FFP2

‘Blijf de richtlijnen volgen die het RIVM heeft opgesteld’, is het dringende advies van de woordvoerder. Een FFP1-masker is volgens die richtlijnen voldoende, behalve bij handelingen waarbij veel aerosolen kunnen ontstaan (zoals bronchoscopie, intubatie en handelingen die hoesten kunnen opwekken). Daarbij moet je een FFP2-masker dragen. Ook bij verpleging op de intensive care raadt het RIVM een FFP2-masker aan.


Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Houd de liveblog in de gaten voor de nieuwste updates:

Liveblog: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.