Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ziekenhuis past hypnose toe bij kinderen

Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag gaat op grote schaal hypnose toepassen bij patiënten.
Ziekenhuis past hypnose toe bij kinderen

Ruim dertig artsen van alle afdelingen volgen een cursus in de techniek. De hypnose moet kinderen in een trance brengen waardoor angst, stress en pijn verdwijnen. Dat schrijft het AD.

Geen bedreiging voor de volksgezondheid
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam past al langere tijd hypnose incidenteel toe. Daarover werden vorig jaar Kamervragen gesteld. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) stelde toen dat de inzet van alternatieve behandelingsmethoden geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid. De minister baseerde zich op het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij stelden vast dat het ziekenhuis zich bij de behandeling van patiënten houdt aan wat wetenschappelijk aanvaardbaar is.

Hypnose niet wetenschappelijk bewezen
De Vereniging tegen de Kwakzalverij maakte bezwaar tegen deze zogeheten ‘integrale geneeskunde’ in het Slotervaartziekenhuis. Volgens de vereniging wordt gebruik gemaakt van technieken waarvan de werkzaamheid nooit wetenschappelijk bewezen is. Het bestuur van de vereniging royeerde destijds een kinderarts van het Slotervaartziekenhuis als lid omdat zij zich enthousiast had uitgelaten over deze behandelmethoden.

Onderzoek naar hypnose bij kinderen
In 2007 werd vanuit het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) en het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hypnose bij kinderen met het prikkelbare darm syndroom, ofwel IBS, en onbegrepen buikpijnklachten. De helft van ruim 50 kinderen kreeg 6 hypnotherapiesessies gedurende 3 maanden. De andere helft kreeg een standaardtherapie bij de kinderarts. 85% van de kinderen in de hypnosegroep waren één jaar na afloop van de therapie pijnvrij, versus 25% van de kinderen in de groep van de kinderarts.

Hypnose standaard invoeren
Onderzoeker en verpleegkundige en hypnotherapeute Carla Menko-Frankenhuis gaf indertijd in het blad Kind en Ziekenhuis aan dat hypnose standaard ingevoerd zou moeten worden in de behandelprotocollen bij kinderen met acute en chronische pijn.

Schakelen
Kinderen reageren over het algemeen goed op hypnose. Ze zijn van nature gewend om heen en weer te schakelen tussen realiteit en verbeelding. Vooral kinderen tussen de zes en veertien jaar zijn makkelijk te hypnotiseren.

AD / Nursing
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

5 REACTIES

 1. Het is een misvatting te denken, dat je met hypnose iemands brein beinvloedt . Dat is echt een misvatting. Het is reageren vanuit de angst, dat iemand anders je overneemt. Zo te denken, komt mijn inziens voort uit eigen angst voor controle verlies. Of angst voor overgave, wat bij de meeste mensen het geval is.
  Vergeet niet, dat kinderen in veel gevallen ontvankelijker zijn voor zulke dingen, dan volwassenen. Kinderen zijn vele malen minder bedorven door de cultuur, de ideeen van volwassenen. Zien dingen scherper. Hun gevoel is nog stukken helderder.
  Overigens is het wel zo, dat een kind zelf wel goedkeuring moet geven voor de hypnose. Anders werkt het volgens mij niet. Het kan een probleem opleveren als het kind wel wil, dat het toegepast wordt en de ouder niet. Ouder reageert dan vanuit zijn eigen angst. Het kind vanuit vertrouwen. Een ouder moet in dergelijke gevallen het vertrouwen in het kind hebben, vind ik. ALthans zo heb het zelf met mijn kinderen gedaan.

 2. Lees alle reacties
 3. Vreemd, dat in een stad, die Spinoza roemt, zich een ziekenhuis bevindt die occultisme gaat toepassen ter verlichting van de pijn bij een prikje.
  De tegenstelling occultisme in de 21ste eeuw versus de geometrische bewijsmethode van o.a. Spinoza uit de 17de eeuw is hier aan de hand. Dat de beschaving uiterst dun is wordt weer eens door de staf van het JKZ bewezen.

 4. Hypnose of hypnotherapie heeft vooral vorig jaar de overgang gemaakt van ‘alternatief’ naar ‘regulier’. Allereerst promoveerde in Nederland de kinderarts Dr Ariane Vlieger op een goed proefschrift over hypnose, aan de Universiteit van Amsterdam. In haar proefschrift aandacht voor de waarde van hypnose bij onbegrepen buikklachten bij kinderen. Het resultaat van dit proefschrift is dat anno 2009 meer reguliere kinderartsen kinderen met onbegrepen buikklachten gaan verwijzen naar gecertificeerde hypnotherapeuten. Er zijn talloze publicaties op het gebied van hypnose. Kijk op pubmed en oordeel zelf.
  Dhr van Dam is eenvoudigweg slecht geinformeerd.

 5. Is dat niet het ziekenhuis dat een heksenjacht heeft gedaan op de verpleegkundige Lucia de Berk met als gevolg een levenslange gevangenisstraf voor 7 niet-bestaande moorden? Na 2300 dagen kwam zij vrij met een rechtzijdige verlamming. Het bleek allemaal onzin te zijn.
  Is dit weer het bedrijven van hekserij door de medische staf en met name door mevrouw dr. Arda Derksen-Lubsen, die nog steeds lid is van de medische tuchtraad.
  Net zoals Lucia mijd ik dit ziekenhuis als de pest.
  Verbeeld je Arda Derksen staat daar hand in hand met magere Hein, ik krijg direct een hartstilstand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.