Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

Ziekenhuis verbiedt gebruik Twitter en Hyves

Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft haar medewerkers het gebruik van de populaire sociale netwerksites Hyves, Facebook en Twitter verboden.
Ziekenhuis verbiedt gebruik Twitter en Hyves

 

De ziekenhuisdirectie vindt dat medewerkers te veel tijd spendeerden aan deze activiteiten, die niets met het werk te maken hebben. Daarom heeft het ziekenhuis de gebruiksmogelijkheid geblokkeerd. Eerder verbood het MLC al andere internetsites die vooral het vermaak dienen.

Boze medewerkers
Uit gebruiksoverzichten bleek dat Hyves, Facebook en Twitter ‘hoog scoorden in de top-10 van internetsites’, zegt woordvoerder Frits Mostert in de Leeuwarder Courant. Een aantal medewerkers zou boos op het verbod hebben gereageerd. Anderzijds zou de steun voor de maatregel ‘beduidend groter’ zijn volgens Mostert.

Door: redactie Nursing

Follow Nursing op Twitter: www.twitter.com/nursing_nl

 

17 REACTIES

 1. Kortzichtig. Er zijn legio hyvespagina’s waarin praktijkcasussen aan bod komen. Gewoon intervisie, maar dan buiten je eigen afdeling. Welke (en wiens) privacy komt er in het geding? Er worden geen namen genoemd en zolang je de casus niet te specifiek beschrijft weet niemand over wie het gaat. De hyver zelf zet zijn (of haar) eigen privacy op het spel maar dat is een eigen keus!

 2. Lees alle reacties
 3. Ja, kom, we gaan ook niet meer met elkaar praten tussendoor en nu we toch bezig zijn, die koffiepauzes zijn misschien ook wel nuttig om naast het bed van de patient te spenderen(voor zover die pauzes er nu al niet bij inschieten). En laten we ’s nachts in de rustige uurtjes ook ff een goed gesprek met de patient gaan voeren! Hebben ze ook witte burka’s?!

 4. Dus als ik het goed begrijp hebben een paar medewerkers hun werktijd aangegrepen om privédingetjes te doen… En als maatregel sluiten we iedereen af. Typisch een reactie van een ouderwetse ‘baas’. Waarom niet die paar medewerkers aanspreken op hun gedrag? Vreemd.
  En zoals anderen voor me ook al aangaven: als het in de pauze is, wat maakt ’t dan uit? Of mag je in je pauze ook niet even naar huis bellen?

 5. er wordt in artikel alleen over verpleegkundigen gesproken.Ik denk dat er meer werkers welke “niet aan het bed staan” meer tijd hebben voor hyves en /of twitter.
  Wij (afd neurologie) hebben er in ieder geval geen tijd voor. Misschien een keer in de wacht,is dat zo erg?
  MCL heeft hyves en twitter afgesloten maar heeft tegelijk een soort marktplaats geopend.
  Vreemd……. je mag dus wel handelen in de baas zijn tijd!?

 6. Het MCL is nou eenmaal een beetje conservatief (en soms ouderwets!) Nog steeds geen draadloos internet voor patienten en televisie voor 4 euro per dag. Als iemand dit in eigen tijd doet (pauzes) dan is het toch geen probleem. Anders is het inderdaad wanneer je tussendoor wat zit te internetten als verpleegkundige. Die tijd zou je beter aan je patienten kunnen besteden, want volgens recent onderzoek komen we daar niet meer aan toe.
  Maar de terughoudendheid m.b.t. alles wat digitaal is lijkt me geen goede zaak, het is er nu eenmaal en je kunt er zoveel meer mee doen. Maar dat duurt nog 100 jaar voordat dat is doorgedrongen denk ik…

 7. Goed idee van de directie. Nu daarnaast nog het roken in werktijd verbieden !Mijn ervaring is dat rokers beduidend langer pauze nemen dan afgesproken of niet bereikbaar zijn voor patienten of collega’s.
  Daarnaast zouden Hyves van afdelingen helemaal verboden moeten worden omdat hier vaak de privacy in het geding is.

 8. wat een bijzondere discussie, lang(?) geleden speelde dit rondom prive mobiel telefoneren op de werkplek, en nu wordt hyven en twitteren heel normaal. Ik vraag me af hoe de wereld er over 10 jaar uit ziet. Ik vind het allemaal prima, maar dan wel in eigen tijd, dus wat langer doorwerken dan maar.

 9. Verbieden van zoiets als Internet werkt natuurlijk niet. Beroepshalve, ik ben online strateeg, zie ik weinig heil in zo’n verbod. Ik wil weleens weten wát men doet op die netwerken. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat wanneer de genoemde kanalen ingezet worden om de alledaagse gang van zaken te beschrijven én klanten- of patiëntencontact, de verboden kanalen juist een heel waardevol communiactiemiddel kunnen zijn. Ik zou als ziekenhuis dan ook eerder kiezen voor een goed gesprek met de medewerkers en tot goede afspraken komen in de vorm van huis- en gedragsregels. Ik vind deze oplossing véél te kort door de bocht en een gemiste kans om positieve pr binnen te halen.

 10. Het is wel een beetje dubbel, als hyven o.i.d. voor een ontspannen “zuster” zorgt dan levert deze beter werk af!
  Anderzijds als het voor de patientenzorg gaat dan vind ik het niet kunnen doch de pauze gaat ook voor de patientenzorg, dus hoever kan en mag hier in gaan als werkgever!?
  Tijdens de nachtdienst is het altijd ff lekker om te kunnen hyven(persoonlijke ervaring)tijdens die momenten dat er ff niks om handen is en het ontspande en zorgde ervoor dat ik de rest van de dienst makkelijk door kwam.

 11. Hyven, prima, maar dan in je vrije tijd en niet op je werk en trouwens, ook tijdens het privehyven is het slim om je werk niet bij je activiteiten te betrekken; dus houd werk en prive gescheiden en dan is er niets aan de hand. Wat mensen in hun prive doen, is niet aan de werkgever dat te bepalen zolang deze niet in verlegenheid wordt gebracht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.