Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuisafdelingen veel te lawaaiig

Ziekenhuisbezoekers die kletsen en met de mobiele telefoon bellen veroorzaken veel te veel lawaai voor herstellende patiënten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Ziekenhuisafdelingen veel te lawaaiig

Wetenschappers zeggen dat dergelijk lawaai patiënten stress kunnen bezorgen en ervoor kan zorgen dat ze minder goed slapen. Dat concluderen ze na onderzoek op een algemene afdeling van het Musgrove Park Hospital in Somerset, Groot Brittannië.

Richtlijnen World Health Organization
Volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) mogen patiënten niet blootgesteld worden aan geluiden harder dan 35 decibel. Het genoemde onderzoek, dat gedurende twee weken overdag en ’s nachts werd uitgevoerd, toonde evenwel aan dat het geluidsniveau 25 decibel harder was dan wordt aanbevolen. Overdag bedroeg het geluidsniveau gemiddeld 65 decibel, ’s nachts was dat 62.5 decibel. Vooral de geluiden van bezoekers storen mensen die in het ziekenhuis liggen. De patiënten meldden specifiek dat ze het gebruik van mobiele telefoons op de afdeling als erg storend ervoeren.

‘Stille vuilnisbakken’
Wanneer nieuwe maatregelen werden geïntroduceerd, zoals ‘stille’ vuilnisbakken die bij het sluiten geen lawaai maken of het inperken van bezoekuren, daalde het geluidsniveau aanzienlijk. Het onderzoek wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van The British Thoracic Society.

Een uitgebreid artikel over het bezoekuur in het ziekenhuis (en de haat-liefdeverhouding van verpleegkundigen daarmee) vind je in het decembernummer van Nursing (nummer 12 van 2009).

Door: redactie Nursing
Nursing Times

2 REACTIES

 1. De ziekenhuisafdelingen zijn ook veel te lawaaiig ook door de verpleging zelf gemaakt. Uit eigen recente ervaring hoorde ik s’nachts informatie die niet voor mij bestemd was. te hard praten, waskarren, te hard lachen. Daar zit je als patiënt niet op te wachten. De medepatiënten waren minder storend. Ook de artsen praten veel te hard. Waar blijft de privacy.
  Wij hebben toch allemaal in onze opleiding geleerd dat rust het beste medicijn voor herstel is.

 2. Lees alle reacties
 3. Goh, hebben ze dat nu pas geconstateerd. Ga zelf eens in een ziekenhuis liggen. Daar lig je echt niet voor je rust. De eerste ziekenhuiservaring na geboorte eerste kind. Bezoek dat tijdens rustuur mag blijven, omdat ze van zover komen. Heb je de hele nacht niet geslapen, omdat je lag te bevallen, krijg je ook dan geen rust. Voor een andere ingreep gelegen. Lag er zo`n asociale op de zaal die midden in de nacht telefoontjes ging plegen en als zij het niet was gingen de mobieltjes van anderen af tijdens het rustuur. Laatst geopereerd `s ochtends. Hebben ze doorlopend bezoektijd van 16:00 tot 20:00 op een zaal van 6. Een bezoeker zat er de hele dag (net nieuwe geliefden of zoiets). En vergeet niet de nacht. Steeds meer dikke mensen. Nou die kunnen snurken zeg. En dan nog mannen op zaal. Wel gezellig. Maar ja die prostaatjes he. Om de haverklap plassen in de urinoir. Rammelt zo lekker, als ze de standaard niet kunnen vinden.
  Nee, voor je rust moet je er niet zijn. Zo snel mogelijk naar huis en als het echt niet anders kan, zorg dan voor hele goede oordopjes.
  Het wordt tijd voor kleine kamertjes. Zalen zijn rampzalig.
  Beste oplossing is uiteraard ervoor zorgen dat je nooit, maar dan ook nooit in het ziekenhuis komt.
  Oh ja, verpleegkundigen daar heb je echt geen last van hoor. Die zie en die hoor je niet.
  Iedere verpleegkundige zou eens zelf op haar/zijn afdeling moeten gaan liggen. Dan ervaar je zelf eens hoe het is als patient en geloof me dat valt vies tegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.