Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuisdoekjes verspreiden mogelijk MRSA’

Sommige antibacteriële doekjes die in het ziekenhuis worden gebruikt om bepaalde oppervlakten te reinigen, verspreiden mogelijk MRSA.

 

Dat blijkt uit onderzoek van de Welsh School of Pharmacy in Groot-Brittanië. Het onderzoeksteam concludeerde dat MRSA overleeft op de schoonmaakdoekjes en dat personeel de doekjes dus na het reinigen van één oppervlakte direct moeten weggooien. Zelfs als er op de verpakking staat dat het doekje een antibacterieel effect heeft.

Geen topprioriteit

Tracy Cooper, verpleegkundig consulent en woordvoerder van de Infection Prevention Society, is blij met het onderzoek maar zegt ook dat er redenen zijn waarom schoonmaken met een doekje om MRSA te bestrijden, geen topprioriteit is. ‘Als de doekjes een spulletje zouden bevatten tegen MRSA, dan zou dat erg slecht kunnen zijn voor je handen’, zegt ze.

Verspreiding

‘Bovendien verspreidt MRSA zich ook razendsnel via het menselijk lichaam. Als een oppervlakte in een kamer besmet is, dan is het heel goed mogelijk dat er elders in de kamer ook bacteriën zijn. Het belangrijkste is dus om de bacterien te verwijderen tezamen met het stof en de viezigheid waarin ze leven. Personeel is ook geleerd om eerst een oppervlakte schoon te maken dat minder vies is en vervolgens verder te gaan met de meest vieze gedeelten’, aldus Cooper.

BBC News

Lees meer over MRSA in het dossier op nursing.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.