Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuismedewerkers minder vaak ziek

Verpleegkundigen en andere medewerkers in ziekenhuizen melden zich minder vaak ziek dan medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Ziekenhuismedewerkers minder vaak ziek
Foto: ANP Roos Koole

Dat blijkt uit een onderzoek van het Vernet Verzuimnetwerk in opdracht van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Vernet bestudeerde de verzuimcijfers van in totaal 149.766 medewerkers over het tweede kwartaal van 2013.

Minder lang ziek

Ten opzichte van vorig jaar steeg de meldingsfrequentie bij ziekenhuizen licht, terwijl de gemiddelde verzuimduur daalde van 14,9 naar 14,7 dagen. Medewerkers melden zich dus vaker ziek voor een kortere periode.

Andere zorgbranches

In vergelijking met andere zorgbranches is het ziekteverzuim bij ziekenhuizen het laagst. In de andere zorgbranches ligt het ziekteverzuim rond de 5 procent of daarboven. Uit de cijfers blijkt verder dat grotere organisaties een hoger verzuim hebben dan kleinere organisaties. Het ziekteverzuim van medewerkers van 55 jaar en ouder is in vergelijking met andere leeftijdscategorieën het hoogst (5,82 procent). De meldingsfrequentie is onder deze groep het laagst. Oudere medewerkers melden zich dus minder snel ziek, maar als er sprake is van ziekte dan is deze langduriger dan bij andere leeftijdsgroepen. (StAZ)

Bekijk het volledige rapport over ziekteverzuim van onderzoeksbureau Vernet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.